Ana SayfaGüncelDin dersinde ‘sevgi itaattir’i zorla öğrenen çocuk: ‘Anne ben günahkarım, ölmem lazım’

Din dersinde ‘sevgi itaattir’i zorla öğrenen çocuk: ‘Anne ben günahkarım, ölmem lazım’

HABER MERKEZİ – İzmir’de din dersinde öğrencilere, “sevgi için itaat edilmesi” öğütlendi, “Çok günah kazananın da ölmesi gerektiği” anlatıldı. Veliler tepkili, uzmanlar ise uyarıyor: “Korkak, dışlanmış, itaatkar çocuklar yaratılmak isteniyor. Bu daha sonra IŞİD terörü gibi şiddete dönüyor. Kendini öldürmesi değil, daha kolayı olan karşısındakini öldürmeye dönüyor.”

İzmir’in Bayraklı ilçesi Manavkuyu Mahallesi’nde bulunan Nedret İlhan Ketenci İlkokulu’nda derslerde çocuklara “Allah ve anne sevgisi için ölünmesi gerektiği, sevgiyi göstermenin yolunun itaat etmekten geçtiği”nin anlatıldığı ortaya çıktı.

Evrensel’den Nuray Öztürk’e konuşan ve çocukları 5. ve 6. sınıflarda okuyan veliler, durumu çocuklarının anlatmasıyla öğrendi.

Aysel Güven isimli bir veli, durumu şöyle anlattı:

Bir gün bir arkadaşım aradı, çok üzgün ve ne yapacağını bilemez haldeydi. Çok korkmuştu. 6. sınıfa giden oğlu okuldan eve gelince, ‘Anne ben seni çok seviyorum, senin için ölürüm hatta şu an senin için balkondan atlarım’ demiş. Yaşadığı şok ve kaygı bana anlatırken hâlâ üzerindeydi. Çocuğuna ‘Bu nerden çıktı? Nerden öğrendin?’ demiş. Çocuk da din öğretmeninin derste, Hz. İbrahim’in oğlunu kurban ediş hikayesini anlattığını ve ‘Allah ve anne sevgisi için ölünür’ dediğini söylemiş.

Yaşananlar üzerine aynı okulda okuyan kızına derslerde neler işlediğini soran Güven, kızından da şu yanıtı aldığını söyledi:

Kızım ‘sevgiyi konuşuyoruz’ dedi. ‘Nasıl konuşuyorsunuz?’ diye sordum. O da bana ‘Siz beni seviyor musunuz? Sevgi nasıl belli edilir?’ diye sordu. Ben de ‘Öperim, severim vs.’ dedim. ‘Yok öyle değil’ dedi. ‘Nasılmış?’ diye sordum, ‘Ne dersen yapacakmışım, ayakkabılarını çıkar, yere otur dersen oturacakmışım’ dedi. Kızımı ‘Bunun sevgiyle ilgisi yok. Sevmek bir başkasının dediklerine itaat etmek değildir’ diyerek uyardım. Sonra öğretmeninin anlattıklarını anlatmasını istedim. O da anlattı. ‘Beni seviyor musunuz?’ diye sormuş din öğretmeni. Öğrenciler ‘evet’ demiş. ‘Peki sevginizi nasıl gösterirsiniz?’ diye sormuş öğretmen. Çocuklar kendilerince açıklamışlar. Öğretmen ‘hayır’ diyerek sınıftaki bir kız öğrenciyi yanına çağırmış ve ‘Şimdi ben ne dersem yapacaksın’ demiş. Kız öğrenciden ayakkabılarını çıkarmasını istemiş, ‘Karşıma geç, yere diz çök’ demiş, çökmüş çocuk. ‘İşte bu. Eğer beni seviyorsanız ne istersem yapmalısınız’ demiş.

Aynı okulda çocuğu olan ve ismini vermek istemeyen bir başka veli de oğluyla yaptığı bir sohbeti gazeteye anlattı.

5. sınıfa giden oğlunun yanına gelerek “Anne ben günahkarım, çünkü küfür ediyorum. Çok günah kazanmadan ölmem lazım” dediğini aktaran veli, şunları söyledi:

Bunun üzerine ‘Küfür etmek kötü bir davranıştır ama küfür ettik diye ölmemiz gerekmez. Hatalı davranışlarımızı düzeltmeliyiz’ dedim ve ‘Sana bunları kim anlatıyor?’ diye sordum. O da ‘Din öğretmeni anlattı’ dedi. Çocuklarımız büyük tehlike altında ve biz ne yapacağımızı bilemiyoruz.

“Bunu uygulayan öğretmenler tedavi edilmeli”

Evrensel’in haberinde çocukların sözlerinin aileleri tedirgin ettiği, ağır dini eğitime maruz kalan çocukların travma yaşadığı belirtiliyor.

Haberde, ‘ölüm’ ve ‘öteki dünya’ kavramları karşısında çocuk psikolojisinin mekanizma geliştiremediği ifade ediliyor.

Çukurova  Üniversitesi Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi ve Evrensel Yazarı Prof. Dr. Adnan Gümüş’ün görüşlerine yer verilen haberde, onun şu değerlendirmesi aktarılıyor:

Eğitimde ne yapılmamalı diyorsak, bunların hepsi bunun içinde var. Çocuklara başka bir dış güce bağımlı olduğunu, kendisinin hiçbir anlam ifade etmediğini empoze etmenin en sonu, gerekirse ölümü de göze almasıdır. Ölüm varsa kendisi yok demektir artık. Bu çocuğu değersizleştirmektir. Bu, çocuğun aklını, yetilerini değersizleştirme, korkutma, bastırmadır.

Ne yapılmaması gerekiyorsa burada yapılıyor. Korkak, dışlanmış, itaatkar, pısırık çocuklar yaratılmak isteniyor. Bu daha sonra IŞİD terörü gibi şiddete dönüyor. Kendini öldürmesi değil, daha kolayı olan karşısındakini öldürmeye dönüyor. Yarın kendisi gibi olmayanı öldürmeye dönüyor iş.

Bu öğretmenler ve bu anlayışın yeniden denetlenmesi, bu tipteki kişilerin okullardan hızla uzaklaştırılması gerekir. Ve bunu uygulayanlar tedavi edilmelidir. Bunu bu şekilde yazan öğretmenden, MEB’e kadar. Bu kişiler çocuklara zarar veriyor ve öğretmen yeterliliği içinde değiller.


Münferit değil eğitim sistemi böyle: Anaokullarında oyun yerine militarizm dayatması