Ana SayfaGüncelDİNK DAVASI | Sanık Okan Şimşek: Hapis cezası ile tehdit edildim

DİNK DAVASI | Sanık Okan Şimşek: Hapis cezası ile tehdit edildim

HABER MERKEZİ – Dink cinayeti davasında savunma yapan sanık Jandarma İstihbarat görevlisi Okan Şimşek, oda hapsi tehdidi aldığı için istifa dilekçesini imzaladığını söyledi.

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink’in öldürülmesine dair açılan davanın 58’inci duruşması İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde üçüncü gününde devam etti.

Duruşma, dönemin Jandarma Genel Komutanlığı İstihbarat Değerlendirme ve Analiz Merkezi (İDAM) amiri Tuğgeneral Hamza Celepoğlu’nun çapraz sorgusuyla devam etti.

Celepoğlu’nun çapraz sorgusu ardından ise Trabzon Jandarma İstihbarat görevlisi Veysel Şahin, savunma yaptı.

Şahin, savunmasında “Ali Öz’ün emri üzerine Okan Şimşek ile görev raporu haberi 2006 Temmuz’unda değil cinayetten sonra alınmış gibi yazıp imzaladık. Başkaları tarafından planlanıp uygulanan cinayetle suçlanmayı kabul etmiyorum. İstanbul’a gidip Hrant Dink’i ben mi koruyacaktım? Cinayet işlenmeden 6 ay önce elde ettiğimiz bilgiyi aktardık. Ali Öz’e aktarıldı. Ben uzman jandarmayım, başka yetkim yoktu. Ben emir veren bir konumda değil, emir alan bir konumdayım” dedi.

Dink cinayeti davası verilen öğle arasının ardından Trabzon Jandarma İstihbarat Şube elamanı Veysel Şahin’in çapraz sorgusu ile devam etti.

Veysel Şahin’in çapraz sorgusu

Dink ailesi avukatlarından Hakan Bakırcıoğlu’nun Jandarma istihbaratının Yasin Hayal’i takip ettiği ve Hayal ile ilgili çalışma yaptığına ilişkin tanık beyanlarını sordu.

Şahin bu soruya Yasin Hayal’le ilgili hiçbir çalışma yapmadığını söyledi.

Mahkeme Başkanı Ali İhsan Horasan, sahte tutanak tutulması gibi yasal olmayan faaliyetleri neden kabul ettiğini sorarken, Şahin, “Memuriyetimden olabilirdim o yüzden çekindim’’ diye cevap verdi.

Okan Şimşek’in savunması

Ardından dönemin Trabzon Jandarma İstihbarat görevlisi olan ve cinayet öncesinde Hrant Dink’in evinin etrafında keşif yaptıkları iddia edilen Okan Şimşek’in savunmasına geçildi.

Coşkun İğci’yle yaptığı görüşmenin detaylarını anlatan Şimşek, İğci’nin kendilerine Yasin Hayal’in Dink’i öldürmeyi tasarladığını anlattığını söyledi.

Şimşek, İğci’nin aldıkları bilgileri Metin Yıldız’a aktardığını belirterek, “Günlük istihbarat toplantısında, Metin Yıldız’ın, Albay Ali Öz’e, Yasin Hayal’le ilgili bilgi vermeye başlamışken, daha sözünü bitirmeden Albay Öz, ‘Bu konuyu özel olarak sonra konuşuruz’ dedi. Toplantıda bu konu bir daha gündeme gelmedi” dedi.

‘Hapis cezası ile tehdit edildim’

“Cinayetten sonra Metin Yıldız, Albay Ali Öz’ün yanında bize Coşkun İğci’nin yanına gidip başka kimlere bu bilgiyi söyleyip söylemediğini öğrenmemizi istedi” diyen Şimşek, Albay Ali Öz tarafından, kendilerine müfettişlere ifade verirken Coşkun İğci’nin söylediklerini inkar etmemeleri gerektiği konusunda talimat verildiğini söyledi.

Şimşek, “Bölge İdare Mahkemesi, yargılanmamız için karar verdiğinde, Ali Öz, beni Veysel Şahin’e istihbarattan istifa etmemiz için dilekçe vermemizi istedi. Ben suçumuz ne diye sorunca Ali Öz, ’14 gün oda hapsi veririm görürsün suçunu’ diye cevap verdi. Mecburen ben de imzaladım” dedi.

Bir cinayet zanlısını yakalamak için İstanbul’a geldiğini savunan Şimşek, araç kiralamak ve yemek yemek için Bakırköy’de olduklarını belirterek, Dink’in ev ve iş yerinde keşif yaptıkları iddialarını reddetti.

Duruşma kaldığı yerden yarın devam edecek.