Ana SayfaGüncelDTK’den Adalet Bakanlığı ve CPT’ye Abdullah Öcalan çağrısı

DTK’den Adalet Bakanlığı ve CPT’ye Abdullah Öcalan çağrısı

HABER MERKEZİ – Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın sosyal medyada PKK lideri Abdullah Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde iddialar olduğunu belirterek yaptığı açıklamayla durumu yalanlamasını ‘yüzeysel’ bulan DTK, Adalet Bakanlığı ve CPT’ye çağrı yaptı.

27 Temmuz 2011’den bu yana avukatları, 5 Nisan 2015’ten bu yana müzakerelerin sürdüğü dönemde devrede olan İmralı Heyeti, 11 Eylül 2016 tarihinde bu yana da ailesi ile görüştürülmeyen PKK lideri Abdullah Öcalan’la ilgili Bursa Cumhuriyet Başsavcılığından dün bir açıklama gelmişti.

Başsavcılığın bu açıklamasının nedeni ise sosyal medyada bazı hesaplarca Öcalan’ın yaşamını yitirdiği yönünde yapılan paylaşımlar. AA’nın haberine göre bunun üzerine bir açıklama yapan Başsavcılık, Öcalan’ın yaşamını yitirdiği iddialarını yalanlamıştı.


Bursa başsavcılığından Abdullah Öcalan açıklaması


Ancak açıklamanın ‘yüzeysel’ olduğunu belirten Demokratik Toplum Kongresi (DTK), hem Adalet Bakanlığı’na hem de Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitesi’ne (CPT) çağrıda bulundu.

Duvar’da yer alan habere göre Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın açıklaması için “İnandırıcılığı da yoktur” diye kaydeden DTK, yaptığı açıklamada “Bu nedenle, en acil bir biçimde Adalet Bakanlığının harekete geçerek halkımızın kaygılarını giderici girişimi başlatması gerekmektedir. Bu da, zaman geçirilmeksizin, Sayın Öcalan’ın avukatları ve ailesiyle görüştürülmesiyle mümkündür” ifadelerini kullandı.

Açıklamadaki CPT çağrısı ise şöyle:

Yine en acil bir biçimde devreye girmesi için CPT’ye çağrıda bulunuyoruz. CPT’nin geçmiş süreçte içine girdiği zamana yayıcı yaklaşımından vazgeçerek, bu meselenin Kürt halkı için ne anlam ifade ettiğinin bilinci ve duyarlılığı, aynı zamanda da, kendi görev ve sorumlulukları gereği, en acil bir biçimde harekete geçmesi gerekmektedir. Uluslararası topluma da CPT’nin ve AKP hükümetinin harekete geçmesi için duyarlılık çağrısı yapıyoruz.

Görüş yasağı ve İmralı raporu

PKK lideri Öcalan ile avukatları en son 27 Temmuz 2011 tarihinde görüşmüştü.

5 Nisan 2015’te HDP heyeti ile gerçekleştirilen görüşmeden sonraki tek temas ise, ancak 50’ye yakın Kürt siyasetçinin gerçekleştirdiği açlık grevinden sonra 11 Eylül 2016 tarihinde yapılan aile görüşmesi olmuştu.

Asrın Hukuk Bürosu tarafından Temmuz ayında açıklanan ‘İmralı raporu’nda ise son 6 ayda 56 avukat ve 25 aile ziyareti talebinin reddedildiği belirtilmişti.

“İmralı’yla ilgili gerçeğin gizlendiğinin” ifade edildiği raporda, Abdullah Öcalan ve diğer üç tutuklunun hala İmralı Cezaevi’nde tutulduklarına dair tek verinin Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı’nın yapılan ziyaret başvurularına verdiği resmi “ret” cevabı olduğu kaydedilmişti.

Previous post
'Barış Ödülü'nü alan Margaret Atwood: Tarihsel olarak anlamlı bir dönemde yazmak önemli
Next post
Bağdat 'Kerkük'teki PKK varlığı savaş ilanıdır' dedi, Irak Kürdistan Bölgesi'nden yanıt geldi