Ana SayfaEğitimDünyada bir ilk: Jineoloji Fakültesi eğitim hayatına başlıyor

Dünyada bir ilk: Jineoloji Fakültesi eğitim hayatına başlıyor

HABER MERKEZİ – Dünyada bir ilk olan ve ‘kadınların gizli kalmış tarihine ışık tutma’ amacıyla kurulan Rojava’daki Jineoloji Fakültesi 16 Ekim’de eğitim hayatına başlıyor. 2 yıllık olan ve 6 dönemde eğitim verecek fakültede eğitim dili Kürtçe olacak. “Komünal Ekonomi”, “Cinsiyetçilik, Hakikat Rejimi”, “Jinelojiye Giriş, Kavram ve Kuramlar” gibi bir çok dersin verileceği fakültenin yönetim kurulu üyesi Ayten Şex İsa, tüm sorunlara kadın bakışıyla çözümler üretmek istediklerini söylüyor. İsa, kadınlara ise ‘Bir taş da siz koyun’ diyerek çağrısında bulunuyor.

Ekolojik temelli Jinwar Özgür Kadın Köyü’nün ardından kadınların yeni yaşamda öncü rol üstlendiği Rojava’da bir adım daha atılarak Jineoloji Fakültesi kuruldu.

Kadınların gizli kalmış tarihine ışık tutmayı ve bunun bilimsel ayağını oluşturmayı amaçlayan Jineoloji Fakültesi, Kamışlo’da hayata geçirildi.

Dünyada bir ilk olma özelliğine sahip olan fakülte eğitim hayatına 16 Ekim’de başlıyor.

Mezopotamya Ajansı’ndan Aziz Oruç’a konuşan Jineoloji Fakültesi Yönetim Kurulu üyesi Ayten Şex İsa, Rojava’da ve Türkiye’de jineoloji akademilerinin olduğunu ve kadınların bunların bünyesinde eğitim verdiğini ancak bunun tam anlamıyla yeterli olmadığını belirterek sözlerine başlıyor.

‘Toplumsal sorunlara kadın bakışıyla kalıcı çözümler’

Bu yetersizliği gidermek için fakülte çalışmalarına başladıklarını aktaran İsa, ayrıca “jineolojinin” Afrin, Kobane ve Cizir kantonlarında 11 ve 12’nci sınıflarda ders olarak okutulduğunu da ifade etti.

Hayallerini uzun mücadeleler sonucunda gerçekleştirdiklerini dile getiren İsa, “Bu fakülte dünyaya bir örnek olacak ve kadınların önünü açacak” diyor.

Şex İsa, kadını doğasıyla ve yaşamıyla ele aldıklarını belirterek toplumdaki çeşitli konulara yeni ve kalıcı çözümler üretmeyi hedeflediklerini vurguluyor.

“Ortadoğu’daki o erk zihniyetini de kırmamız gerekir”

“Dünyanın içinde bulunduğu kaos, kadına yaklaşım, katliam, cinsel saldırı, köleleştirme gibi binlerce sorun var ve bunlar önümüzde bir yumak gibi duruyor” diyen İsa, IŞİD’in bölgede kadınlara yönelik uyguladığı zulme dikkat çekerek şunları söylüyor:

Fizikken yaşayan, tarihi, dili, kültürü hatta varlığı inkar edilen kadına yöneldi. Karşısında duran kadın da bir varlık gösterilemedi. Köle oldu, tacize uğradı, cinsel istismara uğradı. Ama kadının sadece fizikken yaşadığı, saldırı karşında kendini savunmayan biri olmadığını ortaya koymak istiyoruz. Ortadoğu’da sadece artık fiziki bir saldırı da yok, insanların düşüncelerine de bir tecavüz var. Kadına da özel bir yönelim var. Ortadoğu’daki o erk zihniyetini de kırmamız gerekir

Fakülte ve derslerin içeriği

Jineloji Fakültesi’nin 2 yıllık olacağını ancak 6 dönemden oluşacağını söyleyen İsa, her dönemin 4 aylık eğitim sürülerinin olacağını belirtiyor.

İsa, 6 dönemde de ayrı konularda eğitim verileceğini kaydederek fakülteye öğrencilerin şimdiden yoğun ilgi gösterdiğini ve başvuruların 15 Ekim’e dek süreceğini söylüyor.

Şu an için sadece kadınlara eğitim vereceklerini ilerleyen zamanlarda erkek öğrencilerin de dahil olabileceğini belirten İsa, tüm yönetici kadronun da kadınlardan oluştuğunu aktarıyor.

İsa, fakülte ve derslerin içeriğine ilişkin şunları ifade ediyor:

Jineloji Fakültesi’nde eğitim dili Kürtçe olacak. Fakültede birinci bölümde ‘Jinelojiye Giriş, Kavram ve Kuramlar’ , ‘Merkezi Uygarlık ve Demokratik Uygarlık’, ‘Özgürlüğün Sosyolojisi’, ‘Cinsiyetçilik, Hakikat Rejimi’, Kürt dili, İngilizce, Arapça, Araştırma Yolları ve Teknikleri, Bilgisayar derslerini vereceğiz. Bu dersleri ilk bölümde 4 aylık süre içinde vereceğiz. Sonraki bölümler için de farklı derslerimiz olacak. Yine daha sonraki bölümlerde Estetik, Demografik Yapı, Eşbaşkanlık, Siyaset, Komünal Ekonomi gibi alanlarda derslerimiz olacak.

“Gelin bir taş da siz koyun”

Yeni bir yaşam mücadelesinde “Ben de varım” diyenlerin Jineloji Fakültesi’ne gelmelerini isteyen İsa, fakültenin “tarihi bir adım” olduğunu belirtiyor ve devamla şunları söylüyor:

Bu tarihi adımda yer almak isteyen, isminin yazılmasını isteyen, yerini almak isteyen, yardım etmek isteyenler gelsin yer etsin. Bir taş da onlar da bıraksın. Avrupa, Türkiye, Başur’dan ve dünyanın birçok yerinden bize destekler geliyor. Onlar da bu desteklerini bizimle ortaklaştırarak, çalışmalarımıza katılabilirler.

 




Önceki Haber
Kontrolü kaybedilmişti: Tiangong-1 birkaç ay içerisinde Dünya'ya çarpacak
Sonraki Haber
Kaliforniya yangınları: 31 kişi yaşamını yitirdi, yüzlerce kişi kayıp