Ana SayfaÇeviriDünyanın 3D yazıcıyla basılmış ilk köprüsü Hollanda’da açıldı

Dünyanın 3D yazıcıyla basılmış ilk köprüsü Hollanda’da açıldı

HABER MERKEZİ – Dünyanın 3D yazıcı ile basılmış ilk köprüsü Hollanda’nın Gemert kasabasında açıldı. 2 ton ağırlık taşıyabilen ve 8 metre uzunluğundaki köprünün yapımında ise geleneksel yöntemlere kıyasla daha az beton kullanıldı ve yapım sonrası daha az atık oluştu.

Hollanda’nın güneydoğusunda yer alan 16 bin nüfuslu Gemert isimli kasabada, kanal üzerinden geçmekte sıkıntı yaşayan bisikletlilerin sorunun çözülmesinde 3D yazıcı kullanıldı.

Böylelikle dünyanın 3D yazıcı ile basılmış ilk köprüsü açılmış oldu.

NOS televizyonuna konuşan Eindhoven Teknoloji Üniversitesi’nden Theo Salet, köprünün önemini şöyle açıkladı:

Köprü büyük değil, ancak yazıcıdan çıkmış olması onu özel yapıyor.

Köprü, 2 ton ağırlık taşıyabiliyor

Guardian‘ın haberine göre 3D yazıcıyla basılan ve yaklaşık 800 katmanı olan köprünün yapımına Haziran ayında başlanmıştı.

Basım aşamasının üç ay sürdüğü köprünün yapımında öngermeli beton kullanıldı.

Projenin internet sitesinde basılan bu köprünün avantajları şöyle anlatıldı:

Köprü basmanın avantajlarından biri, geleneksel yönteme göre daha az beton kullanılması. Beton, yazıcıdan ancak ihtiyaç olan yer için çıkartılıyor.

İki ayrı yakayı, kanal üzerinden birbirine bağlayan 8 metre uzunluğunda ve 3.5 metre genişliğindeki köprünün testi ise BAM altyapı şirketi ile ortaklaşa yapıldı.

Yapılan teste göre köprü iki ton ağırlığa kadar yük kaldırabiliyor.

BAM yetkilisi Marinus Schimmel, “Geleceğe odaklandıklarını” ifade etti.

Schimmel, şirketin sürekli altyapı sorunlarına yönelik yenilikleri ve daha akıllıca yaklaşımları araştırdıklarını ifade ederek, toplumun sürdürülebilirliğine ve geliştirilmesine önemli katkı sağlanmasına çalışıldığını söyledi.

Yetkili, son olarak yapımda daha az kıt kaynak gerektiğini ve daha az atık oluştuğunu aktardı.

Hollanda’da 3D baskı teknolojisi

Hollanda, Çin ile ABD’yle beraber 3D baskı teknolojisine, nesne ve yapıların bilgisayar ve robot yoluyla yapılmasına öncülük eden ülkelerden.

Daha geçen sene Hollandalı bir mimar özel bir 3D yazıcı ortaya çıkarmış ve cihazın sonsuza dek bina inşa edebileceğini umduğunu ifade etmişti.

Hollanda merkezli 3D yazıcı araştırma ve geliştirme firması MX3D ise paslanmaz çelikten köprü basmaya başlamış, hatta köprünün üçte biri tamamlanmıştı.

Amsterdam kanalı üzerinden geçecek bu köprünün Mart ayında tamamlanması planlanıyor.


Karınca Dış Haberler