Ana SayfaGüncelErdoğan’dan ‘itiraf’: İstanbul’a ihanet ettik, bundan ben de sorumluyum

Erdoğan’dan ‘itiraf’: İstanbul’a ihanet ettik, bundan ben de sorumluyum

HABER MERKEZİ – Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları Zirvesi’nde bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan belediyecilik ile ilgili sorunlara değinerek, “İstanbul’a ihanet ettik, bundan ben de sorumluyum” dedi. Erdoğan ayrıca, “şehirleşme konusunda çok hataları olduğunu defalarca söylediğini” de dile getirdi.

Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, Uluslararası Şehir ve Sivil Toplum Kuruluşları (STK)  Zirvesi’nde bir konuşma yaptı.

Gündemine İstanbul’u alan Erdoğan, “Bizim fikir dünyamızda medeniyet şehirdir, şehir de Medine’dir. İslam şehirlerinde ihtişam ile sadelik, yeni ile eski iç içedir ve bir aradadır.” diyerek, “İstanbul’un da kadim şehirlerden biri olduğunu, ona ihanet edildiğini ve bundan kendisinin de sorumlu olduğunu” söyledi:

Kadim şehirlerin en önemli güzelliği, ana karakterlerini kaybetmeden yeniyi bünyelerinde eritmesi, özlerinden katarak yeniden yoğurmasıdır. İstanbul bu açıdan gerçekten müstesna bir şehirdir. Ama biz bu şehrin kıymetini bilmedik, biz bu şehre ihanet ettik, hala da ihanet ediyoruz, ben de bundan sorumluyum.

“Hatalarımız olduğunu defalarca söyledim”

Erdoğan ayrıca, “şehirleşme konusunda ciddi hata ve eksiklerinin olduğunu” da dile getirdi:

İstanbul Türk-İslam medeniyetinin kalelerinden biri olmayı sürdürmektedir. İşte belediye başkanı olduğum zaman 8 milyon nüfus, şimdi 15 milyon nüfus… Böyle bir şehir. Dünyada eşi benzeri olmayan nadide şehirlerden bir tanesi. Bizler çoğu zaman elimizdekinin kıymetini onu kaybedince anlıyoruz. Son yıllarda şehirleşme noktasınca ciddi sorunlarımızın olduğunu hatalarımızın, eksiklerimizin olduğunu defalarca söyledim.

“Belediyeler iktidarın kilididir, milletimizin isteklerinin farkındayız”

Erdoğan, “2019 yılındaki seçimlerin anahtarı Mart ayındaki seçimdir” diyerek, “Türkiye’de belediyeler iktidar olmanın ve iktidarda kalmanın kilididir, yerel yönetim eğer bu yanıyla güçlü değilse hiçbir partinin iktidarda kalma şansı yok. Milletin bizden beklentisinin farkındayız” ifadelerini kullandı.

AKP’nin belediye yönetimini ilk devraldığı dönemde milletin isteği doğrultusunda altyapı sorunlarına yöneldiğini söyleyen Erdoğan, “Şimdi bu sorunları çözdük, artık mesele tam anlamıyla bir Medine olma yoludur” dedi.

60 ülkeden STK’nın zirveye katıldığını belirten Erdoğan, “Tarih boyunca gücümüzü dayanışmamızı STK’lardan aldık. Türkiye belediye hizmetlerinden dış politikaya kadar yeni bir döneme giriyor. Bu süreçte STK’ların çok önemli gücü olacaktır” diye konuştu.