Ana SayfaÇeviriEski FARC üyelerinden ‘kendini idame ettirebilen’ sosyalist yapıda bir köy

Eski FARC üyelerinden ‘kendini idame ettirebilen’ sosyalist yapıda bir köy

HABER MERKEZİ – Kolombiya hükümeti ile elli yıl süren mücadelesinin ardından silahsızlanarak sivil hayata geçiş yapan FARC’a eskiden üye olan yaklaşık iki yüz kişi, sosyalist yapıda bir köy kurdu. “Herkesin bir rolünün olduğu” köyde; şimdiden kurulan fırın, restoran, kütüphane gibi işletmelerden elde edilen gelir yine ‘toplumun ihtiyaçlarına’ harcanarak ekonomik sürdürülebilirlik sağlanıyor.

Kolombiya’da hükümet ile süren yarım asırlık mücadelenin ardından sivil ve siyaset hayatına geçiş yapan FARC, silahsızlanarak “Halkın Alternatif Devrimci Gücü” adında sivil siyasi bir parti kurmuştu.

FARC’ın güney örgütlenmesini yöneten Hector Ramirez anısına, yaklaşık iki yüz eski gerilla eski adı ile La Montanita’ya sosyalist yapıda bir köy kurdu.

Köyde yaklaşık 60 ev bulunurken, bütün kaynaklar eşit bir şekilde paylaşılıyor ve herkesin üretime katkı sunması sayesinde ekonomi sürdürülebilir kılınıyor.

Telesur’un haberine göre evler basit bir yapıya sahip, Kolombiya’da çoğu evde olmayan su ve elektriğe erişim ise hepsinde var.

Köyde şimdiden bir fırın, restoran, kütüphane, futbol sahası ile 8 hektarlık bir ananas, muz ve manyok tarlası var.

“Herkesin bir rolü var, elde edilen kar yine topluma harcanıyor”

Yeniden Birleşme Bölgesel Konseyi, bugün ‘kendini idame ettirebilen’, sosyalist bir yerleşim kurulduğunu resmi olarak duyurdu.

Konseyin sözcüsü Ximena Narvaez, köy hakkında şunları söyledi:

Hepimizin bir milyon peso yatırması ile bir fon kurduk ve küçük kolektif projeleri hayata geçirdik. Bütün toplum kolektif çalışıyor, herkesin bir rolü var. Fırın, restoran gibi yerlerin yöneticileri de oyla seçiliyor. İşlerden elde edilen kar, toplumun diğer ihtiyaçları için kullanılıyor.


Karınca Dış Haberler