Ana SayfaÇalışma Yaşamı“Evli ve çocuklu işçiler cezalandırılıyor”: İşçinin 323 lirası ‘torbaya’ atıldı

“Evli ve çocuklu işçiler cezalandırılıyor”: İşçinin 323 lirası ‘torbaya’ atıldı

HABER MERKEZİ – Gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 27’den yüzde 30’a yükseltilmesinden vazgeçilmesine rağmen, gelir vergisindeki yüzde 27’lik tarifenin devam etmesi nedeniyle çalışanın yıl sonu kaybı aylık 323 lira olacak.

TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’nda MTV’nin yüzde 40 arttırılmasını öngören Torba Yasa Tasarısı’nda geri adım atıldı.

Ayrıca çalışanların üçüncü dilimdeki gelir vergisi tarifesine uygulanan vergi oranının yüzde 27’den yüzde 30’a yükseltilmesinden de vazgeçildi.

Ancak gelir vergisindeki yüzde 27’lik tarifenin devam etmesi nedeniyle çalışanın yıl sonu kaybı aylık 323 lira olacak.

Bu düzenlemeye göre asgari ücret düzenlemesinde bekar işçinin kaybı olmayacak ancak evli, 2 çocuklu işçinin ücreti yine düşecek.

Kayıp sürecek

“Torba yasa” ile asgari ücretten vergi kaybı olmaması için de düzenleme yapılıyor ve bu düzenlemeyle bekar işçi için uygulanan asgari ücret 1.404 liranın altına düşmeyecek.

Buna karşın örneğin evli, 2 çocuklu işçinin sadece ücretinin 1.404 liranın altına düşen bölümü karşılanacak. Fakat ücretiyle 1.404 lira arasındaki kayıp bölüm karşılanmayacak.

Türk-İş’in hesaplamasına göre, işçinin 2018’de aylık net 3 bin lira olan ücreti, yüzde 27 vergiyle yıl sonuna doğru yine aylık 323 lira eksilecek.

Cumhuriyet’in haberine göre bu durumu değerlendiren sendika uzmanları, “Evli ve çocuklu işçiler cezalandırılıyor” diye konuştu.