Ana SayfaDünyaFilistin kabinesi üç yıl sonra Hamas ve El Fetih ‘uzlaşması’ için Gazze’de

Filistin kabinesi üç yıl sonra Hamas ve El Fetih ‘uzlaşması’ için Gazze’de

HABER MERKEZİ – Filistin başbakanı ve kabinesi, 2014’ten bu yana ilk kez Filistin yönetimindeki El Fetih ve Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas arasında ‘Gazze’nin yönetimi konusundaki uzlaşmayı sağlamak’ için bölgeye gitti.

Gazze’nin kontrolünü elinde bulunduran Hamas, 2007’de yaşanan çatışmalardan sonra Filistin Yönetimi’ni Gazze’den çıkarmıştı, ancak Mısır’ın baskıları sonucu Filistin Yönetimi’nin bölgeye dönüşünü kabul etmişti.

Filistin Yönetimi’nin Gazze’de kontrolü yeniden ele alması ve Hamas ile uzlaşma’ çalışmaları kapsamında, 2014’ten bu yana ilk kez Filistin Başbakanı Rami Hamdallah ve kabinesi bölgeye gitti.

Filistin Başbakanı: 10 yıldır süren bölünmeye son vereceğiz

Toplantının açılışında konuşan Hamdallah, “uluslararası arenada tanınan Filistin yönetimi ve Hamas arasında 10 yıldır devam eden bölünmeye son verme” vaadini tekrarlayarak, “Bölünmenin üzerine yeni bir sayfa açmak, ulusal projenin yönünü doğrultup Filistin devletini kurmak için buradayız” dedi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Hamas ve El Fetih arasındaki yakınlaşmaya karşın, bazı konular hala çözüme kavuşturulamadı.

BM: Mısır rolüne devam ederse sorun çözülür

Hamas’ın Filistin Yönetimi’ne güvenlik sorumluluğunu ne ölçüde devredeceği ve son 10 yıldır maaşları Hamas tarafından ödenen memurlara ne olacağı belirsiz.

Mısırlı bir istihbarat yetkilisi AFP’ye yaptığı açıklamada, konu hakkında ‘aracı’ olan Mısır İstihbaratı’nın Başkanı Halid Fevzi’nin Hamas lideri İsmail Haniye’yle görüşeceğini de söyledi.

Birleşmiş Millerler (BM) Ortadoğu Temsilcisi Nickolay Mladenov ise uzlaşma süreci konusunda “dikkatli bir iyimserlik” içinde olduğunu vurgulayarak, “Bölge sürece bağlı kalırsa, Mısır’ın rolü devam ederse ve siyasi partiler, bu süreçte gösterdikleri iradeyi ortaya koymaya devam ederlerse, başarılı olabiliriz” dedi.


Gazze’den bir ses: ‘Nefes alamıyoruz’