Ana SayfaGüncelHacı Lokman Birlik soruşturmasında 2 yıldır ilerleme yok, polisler halen görevde

Hacı Lokman Birlik soruşturmasında 2 yıldır ilerleme yok, polisler halen görevde

HABER MERKEZİ – Şırnak’ta zırhlı aracın arkasında sürüklenerek cenazesine işkence yapılan Hacı Lokman Birlik’in ölümü hakkında açılan soruşturmada 2 yıldır ilerleme yok. “Görevden men edildi” denilen polislerin ise halen farklı Emniyet Müdürlüklerinde görevde olduğu ortaya çıktı.

Şırnak’ın Dicle Mahallesi’nde yaralı haldeyken öldürülen ve ardından bedeni akrep tipi zırhlı aracın arkasına bağlanarak sürüklenen Hacı Lokman Birlik’in öldürülmesinin üzerinden 2 yıl geçti.

3 Ekim 2015 tarihinde öldürülen Birlik’in ardından Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından başlatılan soruşturma ise halen tamamlanmadı.

Birlik ailesi avukatları, Birlik’i yaralı haldeyken öldüren polisler hakkında “Kasten öldürmek”, zırhlı araçla sürükleyenler hakkında “Kişinin hatırasına hakaret etmek” ve “Görevi kötüye kullanmak”, olayı gören diğer polisler hakkında ise “İşlenen suçu bildirmemek”, “Suç işlemek amacıyla örgüt kurmak” suçlarını işledikleri gerekçesiyle suç duyurusunda bulunmuştu.

Ancak Şırnak Cumhuriyet Başsavcılığı, telsiz, görüntü ve birçok kanıta rağmen polisler hakkında sadece “Kişinin hatırasına hakaret etmek” suçlamasıyla soruşturma başlattı.

“Kişinin hatırasına hakaret etmek” iddiasıyla 6 polis hakkında başlatılan soruşturmada savcılığın polislerin ifadelerinin alınması talebine aylar sonra cevap verildi.

Polisler halen görevde

Mezopotamya Ajansı’nın haberine göre dönemin Başbakanı Ahmet Davutoğlu’nun “Görevden men edildi” dediği polislerin halen farklı Emniyet Müdürlüklerinde görevde olduğu ortaya çıktı.

Savcılığa ifade veren polislerden 5’i Birlik’in sürüklendiği zırhlı araçta görevli olmalarına rağmen olay gecesi sosyal medyada paylaşılan görüntüleri kimin çektiğini ve paylaştığını bilmediklerini kaydetti.

İfadesi alınan 6 polisten sadece biri Birlik’in zırhlı araç ile sürüklenirken fotoğrafını çektiğini ancak kendisinin sosyal medyada paylaşmadığını öne sürdü.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Leyla Birlik’in kayınbiraderi de olan Hacı Lokman Birlik’in sürüklenmesi kararını veren ve daha önce sadece telsiz kodları dosyada yer alan polislerin ise kimlikleri tespit edildi.

Dosyada tüm deliler toplanmasına rağmen iddianame hazırlamayan savcılık ise idari soruşturmanın sonuçlanmasını beklediğini ifade ediyor.