Ana SayfaGüncelHak savunucularının ilk duruşması 25 Ekim’de görülecek

Hak savunucularının ilk duruşması 25 Ekim’de görülecek

HABER MERKEZİ – Büyükada’da düzenledikleri toplantıya yapılan baskınla gözaltına alınıp ardından da 8’i tutuklanan 10 hak savunucusu ve daha önce tutuklanan Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç hakkında düzenlenen iddianame kabul edildi. 5 yıldan 15 yıla kadar hapis istemiyle yargılanacak hak savunucularının ilk duruşması 25 Ekim’de görülecek.

5 Temmuz’da İstanbul Büyükada’da düzenledikleri toplantıya yapılan baskınla “Eller yukarı” diyen sivil giyimli polislerce gözaltına alınan ve aralarında Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser ve Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün’ün de bulunduğu 8’i tutuklu 10 insan hakları savunucusu ve daha önce tutuklanan Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç hakkında hazırlanan iddianame kabul edildi.

İstanbul 35. Ağır Ceza Mahkemesi tarafından kabul edilen iddianame İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı Terör ve Örgütlü Suçlar Bürosu Savcısı Can Tuncay tarafından hazırlandı.

11 hak savunucusunun yargılanacağı davanın ilk duruşma 25 Ekim günü Çağlayan’daki İstanbul Adliyesi’nde görülecek.

İddianamede, Büyükada’daki toplantıyı Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç’ın organize ettiği ancak Kılıç’ın ‘ByLock kullandığı’ iddiasıyla İzmir’de gözaltına alındığı, diğer hak savunucularının da Büyükada’da buluşup toplantıya başladıkları ifade edildi.

Hak savunucularının CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun Ankara’dan İstanbul’a başlattığı “Adalet Yürüyüşü”nü kaosa dönüştürmeye çalıştıkları ileri sürüldü.

Ayrıca iddianamede hak savunucularının yaşanacak karışıklığı diğer ile ve ilçelere yaymak istedikleri de iddia edildi.

İddianamede, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç hakkında “Silahlı örgüt üyeliği” suçlamasıyla, diğer hak savunucuları hakkında ise, “Silahlı örgüte yardım etme” suçlamasıyla 5 yıldan 15’er yıla kadar hapis cezası talep ediliyor.

İddianamede yer alan hak savunucuları şöyle: Alman vatandaşı Peter Frank Steudtner, İsveç vatandaşı Ali Ghravi, Yurttaşlık Derneği’nden Nalan Erkem, Kadın Koalisyonu’ndan İlknur Üstün, Uluslararası Af Örgütü’nün Türkiye Temsilcisi Taner Kılıç, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Direktörü İdil Eser, Uluslararası Af Örgütü Türkiye Yönetim Kurulu üyesi Veli Acu, İnsan Hakları Gündemi Derneği’nden Günal Kurşun, Eşit Haklar İçin İzleme Derneği’nden Nejat Taştan, Yurttaşlık Derneği’nden Özlem Dalkıran, eski Mazlum Der’li aktivist Şeyhmus Özbekli.

Ne olmuştu?

Çeşitli insan hakları kuruluşlarından temsilciler, insan hakları savunuculuğu çalışmalarını daha güvenilir, sağlıklı, güvenli ve etkin hale getirmek için bilgi ve tecrübe alışverişinde bulunmak üzere 2 Temmuz 2017 Pazar günü beş günlük bir çalışma için İstanbul Büyükada’da bir araya gelmişti.

5 Temmuz Çarşamba günü, sabah saat 10 sularında bir ihbar olduğu iddiasıyla hak savunucularının toplantısına polis tarafından baskın yapılmış ve çalışmaya katılan insan hakları savunucuları Veli Acu, Özlem Dalkıran, Nalan Erkem, İdil Eser, Ali Gharavi, Günal Kurşun, Şeyhmus Özbekli, Peter Steudtner, Nejat Taştan, İlknur Üstün gözaltına alınmıştı.

10 insan hakları savunucusu yaklaşık iki hafta sonra mahkemeye çıkarılmışlardı.

Hak savuncularından İdil Eser, Ali Ghavari, Peter Steudtner, Veli Acu, Günal Kurşun ve Özlem Dalkıran tutuklanmıştı.

Nalan Erkem, Şeyhmus Özbekli, Nejat Taştan, İlknur Üstün’ün ise “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılmasına karar verilmişti.

Serbest bırakıldıktan sonra haklarında yakalama kararı çıkartılan Nalan Erkem ve İlknur Üstün tutuklanmış ve tutuklu hak savunucularının sayısı 8’e yükselmişti.

Öte yandan Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi kurucu ve yöneticilerinden Avukat Taner Kılıç, 6 Haziran’da darbe girişiminin ardından başlatılan soruşturma kapsamında gözaltına alınmış, 10 Haziran’da çıkarıldığı mahkemece tutuklanmıştı.