Ana SayfaGüncelHasankeyf’te mücadeleden ‘duygu belgeseli’ne: ‘Suyun Ölüm Tarihi’nin gösterimi yapıldı

Hasankeyf’te mücadeleden ‘duygu belgeseli’ne: ‘Suyun Ölüm Tarihi’nin gösterimi yapıldı

HABER MERKEZİ – Hasankeyf’teki yıkımı ve ‘hafızasızlaştırmayı’ konu alan, yönetmenliğini Ali Ergül’ün üstlendiği “Suyun Ölüm Tarihi” isimli belgeselin gösterimi Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nde yapıldı. “Belgesel bir mücadeleyi konu alacakken son gelişmeler ile ‘duygu belgeseline’ dönüştü” diyen Ergül, ‘hiçkimsenin Hasankeyf’te ne kaybedileceğini bilmediğine’ de dikkat çekti.

Hasankeyf’teki yıkımı ve bölgenin hafızasızlaştırılmasını konu alan, yönetmenliğini Ali Ergül’ün üstlendiği “Suyun Ölüm Tarihi” belgeselinin gösterimi Mimarlar Odası Diyarbakır Şubesi’nde gerçekleştirildi.


’10 bin yıllık tarih şantiye alanına döndü’: Hasankeyf şimdi de tel örgülerle kapatıldı


Gösterime, Mimarlar Odası, Sur Platformu üyeleri,  ekoloji aktivistleri ve Dicle Üniversitesi ekoloji topluluğu üyesi öğrenciler katıldı.

Ilısu Barajı’ndan etkilenecek alanları konu alan belgesel, Hasankeyf’te yapılacak barajın insanlık tarihi açısından ne gibi kayıpların yaşanacağını konu alıyor.

Yönetmen Ergül: Belgesel bir mücadele belgeseli iken duygu belgeseline dönüştü

Belgesel gösteriminin ardından yönetmen Ali Ergül, “kayyumlarla birlikte Hasankeyf mücadelesinin çok ciddi darbe aldığını” belirterek şöle konuştu:

Hasankeyf mücadelesini yürüten kişilerden birinden duyduğum “tarihi mekânlardan özür dilenmesi gerektiği” şeklindeki söylemden çok etkilendiğim için böyle bir belgesel hazırladım. Belgesel bir mücadele belgeseli olması gerekirken yapım aşamasında bir duygu belgeseli haline dönüştü.

MA’nın haberine göre, OHAL sürecinde belgesel hazırlamanın verdiği zorluklara değinen Ergül, çekim yaparken daha geniş yerleri almak istediklerini ancak teknik engellerin yanı sıra askeri engellerle karşılaştıklarını da belirtti.

Dicle vadisinde çekim yapılamadığına dikkat çeken Ergül, “Hasankeyf’ten çekime başladığınız zaman iki kilometreden sonra korucu köyleri karışınıza çıkıyor, karakol noktaları başlıyor. Barajın iki tarafında devasa karakollar var. Bütün bunlar engelliyor zaten çekim için gittiğinizi söyleyemiyorsunuz çünkü izin vermiyorlar. Bu anlamda istediğimiz görüntü ve tarihi derinliği yakalamakta çok zorlandık” şeklinde konuştu.

“Hiç kimse Hasankeyf’te ne kaybedileceğini bilmiyor”

‘Ilısu Barajının coğrafya ve insanlık için nasıl bir yıkımı ve kayıp olacağını kimsenin bilmediğini’ vurgulayan Ergül öyle konuştu:

12 bin yıllık bir tarihten bahsediliyor ama daha da eski olabilir. Çünkü 90’lardan beri orada bir araştırma engeli var ve kimse gidip derinlikli bir araştırma yapamıyor.  Dolayısıyla hiç kimse Hasankeyf’te ne kaybedileceğini bilmiyor. Her yer sular altında kaldığında oradan etkilenecek insan sayısının 75 binden fazla. Buna göçerler de eklendiğinde bu sayı 200 bine çıkabilir. Hasankeyf ile ilgili yürütülen mücadelenin, yetersiz; yeterli düzeyde hukuki davanın açılmıyor.

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Helin Palandöken kadınların omuzlarında uğurlandı
Sonraki Haber
Kendilerinden haber alınamayan gazetecilerin darp edildiği, ardından gözaltına alındığı ortaya çıktı