Ana SayfaGüncel‘Havada’ da ırkçılık: Kürtçe konuşan yolcular uçaktan indirilip polise ‘teslim edildi’

‘Havada’ da ırkçılık: Kürtçe konuşan yolcular uçaktan indirilip polise ‘teslim edildi’

HABER MERKEZİ – HDP Milletvekili Feleknas Uca, SunExpress adlı hava yolu şirketine ait uçakta Kürtçe konuştukları için yolcularla tartışan uçuş ekibinin yolcuları uçaktan indirmesi ve akabinde yolcuların polislerce gözaltına alınmasını Meclis’in gündemine taşıdı. “Kürtçe üzerindeki şiddet politikalarının gündelik hayatta kendini yeniden ve sıkça göstermeye başladığını” belirten HDP’li vekil, insanların Kürtçe konuştukları gerekçesiyle şiddetin hedefi haline geldiğine dikkat çekti.

16 Ekim’de SunExpress adlı hava yolu şirketine ait Diyarbakır-İzmir seferini yapan uçaktaki ekibin, Kürtçe konuştukları gerekçesiyle yolcularla tartıştığı ve tartışma sonrası uçuş ekibi tarafından polis çağırıldığı, akabinde de Kürtçe konuşan iki yolcu ve çocuklarının polis tarafından uçaktan indirilerek gözaltına alındığı iddia edildi.

Görgü tanıklarının aktarımlarına göre, söz konusu yolcular çocukları için defalarca kemer istediği halde, hostes “Bilinmeyen dil konuşuyorsunuz” diyerek kemer vermedi ve yolculara hakaret etti.

Benzer şekilde, uygulamaya tepki gösteren diğer yolcular da uçuş ekibinin nefret ve ırkçı söylemlerine maruz kaldı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Diyarbakır Milletvekili Feleknas Uca da bu konu Meclis’in gündemine taşıdı.

Kürtçe üzerinde 2016’da ilan edilen olağanüstü hal  (OHAL) ile birlikte artan baskılara dikkat çeken HDP’li vekil, Kürtçe üzerine çalışan birçok kurum ve yayının Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile kapatıldığını hatırlatarak şunları söyledi:

Kürtçe üzerindeki bu şiddet politikaları gündelik hayatta da kendini yeniden ve sıkça göstermeye başlamıştır. Son bir yılda Kürtçe konuştukları gerekçesiyle birçok Kürt şiddetin hedefi haline gelmiştir.

Kürtçenin kamusal alanda bu yönlü baskılara maruz kalmasının evrensel hukuk kural ve ilkelerine aykırı olduğunu dile getiren HDP’li Uca, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan’dan şu sorulara yanıt vermesini istedi:

  • SunExpress adlı hava yolu şirketinin 16 Ekim 22.35 tarifeli Diyarbakır-İzmir uçuşunda uçuş ekibi, Kürtçe konuştukları gerekçesiyle yolcularla tartıştığı iddiaları bilginiz dâhilinde midir?
  • SunExpress adlı hava yolu şirketine ait uçakta Kürtçe konuştukları iddiasıyla yolcuların hakarete maruz kaldığı ve çocuklarına kemer verilmediği iddiaları doğru mudur?
  • SunExpress adlı hava yolu şirketi uçuş ekibinde çalışan kişilerin Kürtçe konuştukları gerekçesiyle yolcuları polise şikâyet ettiği iddiaları doğru mudur?
  • Söz konusu şikâyet üzerine bu yolcuların uçaktan polis zoruyla indirilip gözaltına alındığı iddiaları doğru mudur?
  • Kürtçe konuştukları gerekçesiyle gözaltına alınan kişilerin son durumu nedir? Söz konusu kişiler ne ile suçlanmaktadır? Söz konusu soruşturma ne aşamadadır?
  • SunExpress adlı hava yolu şirketinin uçuş ekibinde yer alan ve Kürtçe konuştukları gerekçesiyle iki yolcuya hakaret eden kişi veya kişiler kimlerdir? Söz konusu kişiler hakkında herhangi bir soruşturma başlattınız mı? Böyle bir soruşturma başlatmadıysanız, bu yönlü bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?
  • Söz konusu Kürtçe düşmanı, ırkçı ve nefret uygulaması sonrası Sun Express adlı hava yolu şirketine yönelik herhangi bir soruşturma başlatmayı düşünüyor musunuz?

Gazete Karınca
Previous post
Ay’da 50 kilometre uzunluğunda bir mağara keşfedildi
Next post
İddianame 7 ay sonra tamamlandı: Kurkut’u vuran polis hakkında müebbet hapis talebi