Ana SayfaGüncel‘Hayali gizli tanıklar’ ile Cizre bodrumlarındaki ölümlere takipsizlik

‘Hayali gizli tanıklar’ ile Cizre bodrumlarındaki ölümlere takipsizlik

HABER MERKEZİ – Cizre’deki yasak döneminde mahsur kaldıkları bodrumlarda öldürülen 34 kişiyle ilgili tek tek yapılan suç duyuruları, “Olayda hukuka uygun gerekçeler mevcut” denilerek takipsizlikle sonuçlandı. Avukat Nevroz Uysal, savcılığın tek dayanağının “hayali gizli tanıklar” olduğunu belirtiyor.

Şırnak’ın Cizre ilçesindeki sokağa çıkma yasakları sırasında sığındıkları bodrumlarda öldürülenler için Cumhuriyet Başsavcılığı’na yapılan suç duyuruları takipsizlikle sonuçlanıyor.

Yakınlarını kaybeden ailelerin Özgürlükçü Hukukçular Platformu’na (ÖHP) bağlı avukatlar aracılığıyla yaptığı suç duyurularına verilen takipsizlik gerekçeleri ise aynı.

Başsavcılık, şu ana kadar 34 suç duyurusu hakkında takipsizlik kararı vererek, yaşamını yitirenlerin “örgüt üyesi” olduğunu ileri sürerken, takipsizlik kararını, “olayda hukuka uygun sebeplerin mevcut olduğu anlaşıldığı” gerekçesine bağladı.

Kararlarda, operasyona katılan güvenlik güçlerinin Türk Ceza Kanunu’nun (TCK) 25. maddesinde düzenlenen “meşru müdafaa” temelinde hareket ettikleri kaydedildi.

Savcılık, öldürenlerin çoğunun vücut bütünlüğünün kalmaması ve çoğunun cenazelerinin halen bulunmamasına rağmen “meşru müdafaa” sınırının aşıldığına dair herhangi bir delil tespit edilmediğini belirtti.

Hukukçulara göre ‘tek gerekçe hayali gizli tanıklar’

Aileler adına takipsizlik kararlarına itiraz eden ÖHP’li avukatlar ise, hükümetin Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) nezdindeki yükümlülüklerine aykırı hareket ettiğini vurguluyor.

Aileler adına başvuru yapan avukatlardan Nevroz Uysal, takip ettikleri 110 dosyanın olduğunu belirtiyor.

Takipsizlik verilen dosyaların hepsinin aynı gerekçelere sahip olduğunu ifade eden Uysal, savcılığın gizli tanıklar dışında elinde herhangi bir delil bulunmadığını dile getiriyor.

Türkiye’nin bu olaydan sorunsuz bir şekilde çıkması için gizli tanık ifadeleri ile öldürülen her yaş ve her cinsten insanın “terörist” olarak gösterildiğini belirten Uysal, dosyalardaki çelişkilere dikkat çekiyor.

Dosyalarda ölüm anının nasıl gerçekleştiğinin yazılmadığını ifade eden Uysal, Mezopotamya Ajansı’na yaptığı açıklamada şunları söylüyor:

Ses kayıtları, telsiz konuşmaları ve zırhlı araç görüntüleri dosyalarda bulunmuyor. Olay yerinde sağlıklı bir inceleme yapılmamış. Savcılığın cenazeleri bulduğu yer ile ailelerin verdiği bilgiler birbiri ile uyumlu değil. Öldürenlerin elbiseleri çıkarılmış ne inceleniyor ne de ailelere teslim edilmiyor.

Ölümleri “meşru müdafaa” temelinde göstermenin doğru olmadığını söyleyen Uysal, kararlarda yer alan “orantılı güç kullanıldı” ibaresi hakkında ise şunları söylüyor:

Orada çıkan yangınlar güvenlik güçlerinin attığı toplar neticesinde mi oldu? Yoksa farklı durumlar mı var? Gözle görülen yangın neden söndürülmedi? Savcılık, bu yangınlar hakkında neden bir açıklama yapmadı? Orantısız güç ile yargılamanın önüne geçilmiştir. Buradaki tüm insanların yaşam hakkı ihlal edilmiştir. Oysa devletin yegane görevi vatandaşını korumaktır. ‘Örgüt üyesi’ olsa dahi, devlet o kişiyi sağ yakalamaya çalışmalıdır. Orantılı güç ise neden bir insan bile yaralı yakalanmadı? Neden cenazelerde onlarca kurşun girişi var? Eğer orantılı güç kullanılmışsa bu kadar ölüm ve yıkım nasıl olur?

Savcıların en temel görevinin öldürülmelere “kılıf uydurma” olduğuna dikkat çeken Uysal, “Mağdur insanların hepsi şuan şüpheli gibi gösteriliyor. Üzerinde gizli tanık ifadesi dahi olmayanlar sırf kentte oldukları için ‘terörist’ olarak görülüyor” diyor.

AİHM’e itirazlar hazırlanıyor

ÖHD ve Mezopotamya Hukukçular Derneği (MHD) Kanun Hükmünde Kararnamelerle kapatılmadan AİHM’e başvurular yapılmıştı.

Avukat Uysal, AİHM’in bunları türlerine göre ayırdığını, dosyalara müdahillik talebinin kabul edildiğini belirtiyor.

Türkiye’nin geç de olsa mahkemenin sorularına kendine göre cevap verdiğini de aktaran Uysal, “Ancak bu cevap yeterli değil. Biz şu an Türkiye’nin cevabına ilişkin itirazımızı hazırlıyoruz” bilgisini paylaşıyor.

150’ye yakın insan öldürüldü

Şırnak’ın Cizre ilçesinde 14 Aralık 2015 ile 2 Mart 2016 tarihleri arasında ilan edilen sokağa çıkma yasağı sırasında 3 ayrı binanın bodrum katında 150’ye yakın kişi yakılarak öldürüldü.

Bodrumlarda yaşamını yitirdikten sonra haklarında yapılan suç duyuruları takipsizlikle sonuçlananların 34 kişinin isimleri şöyle: Kenan Adıgüzel, Ekrem Sevilgen, Mehmet Benzer, Ahmet Zırığ, Nursel Dalmış, Yılmaz Geçim, Metin Karane, Tahir Akdoğan, Serdar Özbek, Hasan Tağ, Bişeng Kolanç, Şükrü Coşkun, Mehmet Emin Bayar, Mehmet Özkül, Muhammet Ata Kalaycı, Mesut Karşin, Derya Koç, Edip Arvaz, Abbas Gülbahçe, Erdal Kar, Hüseyin Kayaalp, İbahim Altunkaynak, Ferhat Özlüer, Mehmet Can, Murat Tunç, Aydın Güner, Eda Kutay, Mevlide Özalp, Emel Çetin, Ahmet Turan, Muharrem Erbek, Yasemin Çıkmaz, Ramazan Biriman ve Emrah Ortak.

Previous post
Belediyecilik ve siyasetin kadınlaştırılması – L. Roth & K. S. Baird
Next post
Hacı Lokman Birlik soruşturmasında 2 yıldır ilerleme yok, polisler halen görevde