Ana SayfaDünyaHollanda Savunma Bakanı, kaza sonucu ölen iki askerin ardından istifa etti

Hollanda Savunma Bakanı, kaza sonucu ölen iki askerin ardından istifa etti

HABER MERKEZİ – Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis, Mali’de kaza sonucu iki askerin ölümü üzerine istifa etti.

Temmuz 2016’da Kidal kasabasındaki bir operasyon sırasında, kaza sonucu bir havan topunun infilak etmesi sonucu Birleşmiş Milletler (BM) adına Mali’de görev yapan Hollandalı iki asker yaşamını yitirmiş, bir asker de ağır yaralanmıştı.

Hollanda Savunma Bakanı Jeanine Hennis, iki askerin kaza sonucu yaşamını yitirmesinde siyasi sorumluluğu bulunduğu gerekçesiyle istifa etti.

Hennis, Meclis’te yaptığı açıklamada, “Geçen yıl Mali’de meydana gelen kaza ile ilgili siyasi sorumluluğum var. Bütün sorumluluğu üstleniyor ve görevimden ayrılıyorum” dedi.

Hennis ile birlikte Hollanda Genelkurmay Başkanı Tom Middendorp da görevini bıraktığını açıkladı.

BBC Türkçe’den Yusuf Özkan’ın haberine göre kaza ile ilgili olarak Hollanda Güvenlik Araştırma Konseyi’nin (OVV) hazırladığı rapor geçen hafta açıklanmıştı.

Raporda, Mali’deki Hollanda birliğinin güvenlik konusunda ciddi eksikleri bulunduğu belirtilmiş; birliğin, tıbbi donanım konusunda da yetersiz olduğuna işaret edilerek, sorumluluğun siyasi otoriteye ait olduğu vurgulanmıştı.

Konsey’in raporu, Salı günü Hollanda Meclisi’ndeki genel görüşmede partilerin büyük bölümü Savunma Bakanı Hennis’e sert eleştiriler yöneltmişti.