Ana SayfaDünyaİbadi ‘referandumu dondurma’ önerisini de reddetti, Ankara’nın ardından Tahran’a gitti

İbadi ‘referandumu dondurma’ önerisini de reddetti, Ankara’nın ardından Tahran’a gitti

HABER MERKEZİ – Irak Başbakanı İbadi, Kürdistan Bölgesi Başkanı Barzani’nin bağımsızlık referandumunu ‘dondurma’ teklifine karşı çıktığını açıkladı. Ayrıca İbadi, dün ziyaret ettiği Ankara’nın ardından bugün de Tahran’a gitti.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi, geçtiğimiz günlerde Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani tarafından sunulan bağımsızlık referandumunu dondurma teklifine karşı çıktığını açıkladı.

Barzani geçtiğimiz günlerde yaptığı açıklamada merkezi hükümete bir dizi öneride bulunmuştu. Bu öneriler arasında, “referandum sonuçlarının dondurulması” da yer alıyordu.

İbadi ise daha önce yaptığı açıklamalarda referandumun ‘iptal edilmesi’ talebini dillendirmişti.

Ankara’nın ardından Tahran’da

Ayrıca bağımsızlık referandumu ve sonrasında Kerkük’e yönelik saldırıların ardından dün Ankara’ya gelerek AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşen Irak Başbakanı İbadi, temasların ardından bugün de İran’a gitti.

Beraberindeki heyetle birlikte İran’ın başkenti Tahran’a geçen İbadi’nin Tahran’da İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani’nin yanı sıra üst düzey yetkililer ile temaslarda bulunması bekleniyor.

İbadi’nin İranlı yetkililer ile gerçekleştireceği görüşmelerde Irak Kürdistan Bölgesi’nde düzenlenen referandumu, Tahran-Bağdat ilişkilerini ve Irak’taki son gelişmeleri masaya yatıracağı belirtiliyor.


Erdoğan PKK’ye karşı ‘ortak mücadele’ istedi, İbadi ‘Bir projemiz var’ dedi


Dün bir araya gelen İbadi ve Cumhurbaşkanı Erdoğan, Irak Kürdistan Bölgesi Başkanı Mesud Barzani ve PKK’ye karşı ‘ortak tavır’ geliştirilmesi konusunu görüşmüştü.

Erdoğan, düzenledikleri ortak basın toplantısında, “Kandil ve Sincar’da PKK varlığı söz konusu. Buralarda ortak mücadeleye Türkiye olarak varız” mesajını vermiş, İbadi ise bu sözlere “Üzerimize düşeni yaparız” yanıtını vermişti.

Ne olmuştu?

Bağımsızlık referandumu sonrasında Irak merkezi hükümeti güçleri ve Haşdi Şabi geçtiğimiz hafta Kerkük’e bir operasyon düzenleyerek, kentin kontrolünü Kürdistan yönetiminden geri almıştı.

Bu arada Kürdistan Bölgesi, Salı günü bir açıklama yaparak devam eden siyasi kriz ile yer yer süren çatışmaların dinmesi için Irak yönetimine yeni bir öneri planı sunmuştu.

Öneriler arasında, “Kürdistan Bölgesi’ndeki tüm operasyonların durdurulması, referandum sonuçlarının dondurulması ve Erbil ile Bağdat arasında Irak anayasası temelinde diyaloğa başlanması” bulunuyordu.




Önceki Haber
'Defineciler' çukur açıyor, mahalleli çöp atıyor: 1300 yıllık Ardzvaper Manastırı yok oluyor
Sonraki Haber
Almanya tahliyelerden 'memnun': Bu cesaret verici bir sinyal, bir ilk adım