Ana SayfaDünyaİbadi’den Kerkük teklifi, ABD’den ‘diyalog’ ve ‘arabuluculuk’ çağrısı

İbadi’den Kerkük teklifi, ABD’den ‘diyalog’ ve ‘arabuluculuk’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Bağımsızlık referandumunun ardından taraflara ‘masaya oturun’ çağrısı yapan ABD, talep gelmesi durumunda ‘arabulucu’ olabileceğini açıkladı. Irak Başbakanı İbadi ise Irak Kürdistan Bölgesi’ne Kerkük için nihai kararın Bağdat’ta olduğu ortak yönetim modeli teklif etti.

Irak Kürdistan Bölgesi’ndeki bağımsızlık referandumunun ardından ABD’den ve Irak merkezi yönetiminden ayrı ayrı açıklamalar geldi.

ABD’den ‘masaya oturun’ çağrısı

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Heather Nauert, bir kez daha ‘istikrarlı, birleşik ve demokratik bir Irak istediklerini’ vurguladı.

Sözcü Nauert, bağımsızlık referandumunun ardından ülkede herhangi bir taraf üzerinde her türlü şiddete karşı olduklarını belirterek, taraflara ‘masaya oturun’ çağrısında da bulundu.

Nauert ayrıca, kendilerine bir talep gelmesi durumunda ABD’nin taraflar arasında bir diyalogun başlatılmasına yardımcı olabileceğini ancak şimdiye dek böyle bir talep gelmediğini de söyledi.

İbadi’den Kerkük teklifi

Bağdat yönetimi ile Irak Kürdistan Bölgesi arasındaki en önemli anlaşmazlık konularından biri olan Kerkük’ün statüsü konusunda ise Irak Başbakanı Haydar el İbadi’den bir teklif geldi.

Deutsche Welle’nin haberine göre İbadi, Bağdat’ta düzenlediği basın toplantısında, zengin petrol yatakları nedeniyle önem taşıyan Kerkük ve diğer tartışmalı bölgelerin, nihai söz sahibi Bağdat olmak şartıyla “ortak bir yönetim” tarafından idare edilmesini önerdi.