Ana SayfaDünyaIrak merkezi hükümetinden Kürdistan’a altı talep, Barzani’den çağrı

Irak merkezi hükümetinden Kürdistan’a altı talep, Barzani’den çağrı

HABER MERKEZİ – Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği başkanlık üyeleri ile bir araya gelen Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum, Bağdat’ın altı talebini üyelere iletti.

Irak merkezi hükümeti, bağımsızlık referandumuna giden Kürdistan Bölgesi’ne altı talep iletti.

Irak Cumhurbaşkanı Fuad Masum’un Süleymaniye’de Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) başkanlık üyeleriyle bir araya geldiği toplantının ardından iletilen taleplerin odağında ise Kerkük var.

Rudaw’ın haberine göre Irak Başbakanı Haydar el İbadi ile Heşdi Şabi’nin Erbil yönetiminden talepleri şöyle:

  • Kerkük Havaalanı’nın Irak ve Heşdi Şabi güçlerine teslim edilmesi
  • Keywan (K1) Askeri Üssü’nün Irak’a teslimi
  • Kerkük’teki tüm petrol rafineri ve borularının Irak’a teslimi
  • Peşmergenin elindeki esir IŞİD mensuplarının Irak güçlerine teslim edilmesi
  • Irak güçlerinin IŞİD öncesi bölgelere yerleşmesi
  • Kerkük Valisi Necmeddin Kerim’in görevden alınması

Rudaw muhabiri, Bağdat’ın söz konusu taleplerin yerine getirilmesi için Erbil yönetimine yarın gece saat 02:00’a kadar süre verdiği bilgisini de aktardı.

Barzani’den çağrı

Öte yandan Kürdistan Bölgesi Başbakanı Neçirvan Barzani, Iraklı güçlerin Kerkük çevresindeki hareketliliği üzerine yaptığı açıklamada, sağduyu çağrısı yaptı.

İbadi’nin tehdidinin ardından son birkaç gündür Peşmerge Güçleri’ne yönelik saldırı amacıyla Heşdi Şabi ve Irak ordusunun Musul çevresinden Kerkük ve Hanekin çevresine kadar güç yığınağı yaptığını söyleyen Barzani, şu çağrıyı yaptı:

Sayın Ayetullah Seyid Ali Sistani’den, Iraklı tüm taraflardan, bütün sivil ve barış yanlısı örgütlerden, Birleşmiş Milletler (BM), ABD, Avrupa Birliği, IŞİD’le mücadele koalisyonuna üye ülkeler, BM Güvenlik Konseyi ve komşu ülkelerden acilen rol oynayıp bölgenin yeni bir savaşa sürüklenmesine engel olmasını istiyoruz.

Ne Iraklı güçlerin ne de başka bir gücün böyle bir savaşa mahal vermemesini istiyoruz. Çünkü sonuçları hem Irak, hem de bölge için kötü olur ve IŞİD ile diğer terör örgütlerinin bölgede güçlenmesine zemin sağlar.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti olarak; bütün sorunların çözümü için görüşmelere hazır olduğumuzu bildiriyoruz. Yaşanacak her çatışma ve olumsuz sonucun da sorumlusunun Sayın Silahlı Kuvvetler Başkomutanı Haydar Abadi’nin olduğunu bildiriyoruz.




Önceki Haber
Trump'tan İran'a nükleer anlaşma resti, Devrim Muhafızları’na yaptırım kararı
Sonraki Haber
Gülmen ve Özakça için Kadıköy'de eylem: 'Çok şiddetli direniyoruz'