Ana SayfaDünyaİran’da akademisyene idam cezası

İran’da akademisyene idam cezası

HABER MERKEZİ – İsveç’te akademisyen olarak görev yapan İranlı Ahmadreza Djalali, İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle İran’da ölüme mahkum edildi. Djalili, sorguyu yapanlar tarafından yazılmış ifadeleri okuduğunu söylerken, Uluslararası Af Örgütü tarafından yapılan açıklamada verilen cezanın “psikolojik işkence ve adaletsiz bir yargılamadan” sonra verildiği ifade edildi.

İsveç’te akademisyenlik yapan Ahmadreza Djalali, İsrail adına casusluk yaptığı gerekçesiyle İran’da ölüme mahkum edildi.

İran doğumlu ve İsveç’te oturma izni sahibi Djalali, iş amacıyla ziyaret etttiği İran’da 2016 yılının Nisan ayında tutuklanmıştı.

İddiaya göre Djalili’nin 30 nükleer ve orduda görev alan bilim insanının isimlerinin bulunduğu listeyi İsrail’e vermesinin ardından listede adı bulunan iki bilim insanı 2010 yılında gerçekleşen patlamalarda hayatını kaybetti.

Daily Mail’in BBC’ye dayandırdığı habere göre İranlı otoriteler de tutuklama gerekçesi olarak gösterilen bu iddiayı doğruladı.

İran, suçlamanın, İsrail’in istihbarat örgütü Mossad’a bilgi vermek ve karşılığında para ve İsveç vizesi almak olduğunu belirtti.

İdam cezası psikolojik işkencenin ardından geldi

İnsan hakları örgütü Uluslararası Af Örgütü de akademisyen avukatlardan birinin aracılığıyla verilen cezayı doğruladı.

Örgüt, verilen cezanın “psikolojik işkence, yanlış itiraf ve oldukça adaletsiz bir yargılamadan” sonra geldiğini ifade etti.

Af Örgüt’ünden Philip Luther’in yaptığı açıklamada, “Barışçıl bir şekilde mesleğini yapma arayışında olan bir akademisyen olduğu dışında herhangi bir kanıt sunulmadı” denilerek, şu ifadeler kaydedildi:

Akademik işi aracılığıyla ifade özgürlüğünü, gösteri ve toplantı hakkını barışçıl bir şekilde kullandığı için yargılanıp cezaya mahkum ediliyorsa, otoriteler koşulsuz olarak hemen onu serbest bırakmalı ve suçlamaları düşürmeli.

Stockholm’de Karolinska Enstitüsü’nde okutman ve doktor olarak çalışan Djalali’nin iki çocuğu bulunuyor.

Doktorlara erişim olmadan geçen 7 ay

Af Örgütü, akademisyenin avukata erişim olmadan 7 ay boyunca tutulduğunu; üç ayın ise hücre hapsi ile geçtiğini belirtti.

Hücre hapsi sırasında yaşadıklarını anlatan Djalali, bu süre zarfında zorla yaptırılan ‘itiraflar’ının kaydedildiğini ifade etti.

Djalili, bu kayıtlar sırasında sorguyu yapanlar tarafından yazılmış ifadeleri okuduğunu da söyledi.

Psikolojik işkence ve çocuklarına yönelik tehditler yoluyla ağır baskı altında kaldığını aktaran Djalili, kendisine yöneltilen suçlamaların İran istihbarat bakanlığı tarafından üretildiğini belirtti.

“Ahmadreza Djalali için adalet ve özgürlük”

Öte yandan 15 Şubat 2017 tarihinde Change.org’da “Ahmadreza Djalali için adalet ve özgürlük” başlıklı bir kampanya başlatıldı.

261 bin kişinin destek verdiği kampanyanın mesajında şu satırlara yer verildi:

Sevgili destekçiler/arkadaşlar,

Şu an için 217,409 destekçi, Ahmadreza Djalali için imza verdi.

Ona verdiğiniz umuttan dolayı Ahmadreza’nın açlık grevini sonlandırdığını öğrendik.

Çok teşekkürler.

Lütfen onu desteklemeye devam edin ve hikayesini kendi ağlarınızda yayınlayın.

En iyi dileklerle


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
Pakistan'da zorla evlendirilen kadın 13 kişiyi öldürdü
Next post
CHP'nin tutumuna eleştiri: Bu ülkede kaç belediye başkanı görevden alındı, ilkeleriniz o zaman neredeydi?