Ana SayfaDünyaİspanya Başbakanı’ndan Katalonya açıklaması: ‘Bütün araçları kullanıp bağımsızlığı durduracağız’

İspanya Başbakanı’ndan Katalonya açıklaması: ‘Bütün araçları kullanıp bağımsızlığı durduracağız’

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Bölgesi’nde düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından konuşan İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’nın bağımsızlığının gerçekleşmeyeceğini savundu ve bunu engellemek için gerekirse Katalonya’nın özerklik statüsünü de askıya alabileceklerini söyledi. Rajoy, bağımsızlığı önlemek için “yasaların verdiği bütün gücü” de kullanmaya hazır olduklarını ifade etti.

İspanya’daki merkezi hükümetin tüm itirazına rağmen Katalan hükümeti, 1 Ekim’de bağımsızlık için referanduma gitmiş ve oylama sonucunda ‘Evet’ kararı çıkmıştı.

Bağımsızlık ilanı için resmi bir tarih açıklanmazken önümüzdeki hafta başında bunun gerçekleşebileceği belirtiliyor.

Buna karşın İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya’nın bağımsızlığının gerçekleşmeyeceğini savundu ve bunu engellemek için gerekirse Katalonya’nın özerklik statüsünü de askıya alabileceklerini söyledi.

Referandum sonrası ilk kez El Pais gazetesine konuşan Rajoy, bağımsızlığı önlemek için “yasaların verdiği bütün gücü” kullanmaya hazır olduğunun da sinyallerini verdi.

‘Bağımsızlığın gerçekleşmesini durduracağız’

DW Türkçe’nin aktardığı habere göre Rajoy, şunları söyledi:

Bağımsızlığın gerçekleşmesini durduracağız. Bu nedenle size açık yüreklilikle bunun olmayacağını söyleyebilirim. Olayların seyrine göre kanunların izin verdiği kararlardan herhangi birini alacağımız açıktır. Çok net bir şey söylemek istiyorum: bağımsızlık ilanı tehdidi siyasi panoramadan yok olmazken, hükümetin karar almaması çok zor olacak.

Aslında ideal olan aşırı çözümleri uygulamaya gerek kalmamasıdır ancak bunun için bazı şeylerin değişmesi gerekiyor.

Ben bazı şeyleri uygun zamanda yapmalıyım… Bağımsızlık ilanı tehdidinin bir an önce geri çekilmesini isterdim çünkü bu gelecekte her şeyi daha da zor bir hale getirecek.

“İspanya bölünmeyecek, ulusal birlik devam edecek” diyen İspanya Başbakanı Rajoy, “Bunu yapmak için yasaların bize verdiği bütün araçları kullanacağız. Bu kararları vermek ve bunu zamanında yapmak hükümete düşüyor” diye de ekledi.

Previous post
Sur’da evlerinin yıkıntıları üzerinde çadır kurdular: ‘Buradan çıkmak gibi bir lüksümüz yok’
Next post
Fehim Taştekin değerlendirdi: Ankara'nın İdlib operasyonunda amacı ne?