Ana SayfaDünya‘İspanyol yargısı dışarı’: Barselona’da 200 bin kişi sokağa çıktı

‘İspanyol yargısı dışarı’: Barselona’da 200 bin kişi sokağa çıktı

HABER MERKEZİ – Barselona’da sokakları dolduran 200 bin Katalan, tutuklanan iki sivil toplum kuruluşu liderinin serbest bırakılması çağrısıyla eylem yaptı. Katalonya Özerk Yönetimi, bağımsızlık taleplerinden vazgeçmeyeceklerini tekrarladı.

İspanya mahkemesi, bağımsızlık hareketini destekleyen iki Katalan sivil toplum kuruluşu (STK) lideri Jordi Sanchez ve Jordi Cuixard’ı “huzur bozdukları” gerekçesiyle tutuklamıştı. Katalonya Ulusal Asamblesi (ANC) ve kültür derneği Omnium Culturel de halka sokağa çıkması için çağrı yapmıştı.

Çağrının ardından dün Barselona’da protesto düzenlendi.

200 bin Katalan, bağımsızlık referandumu sürecinde protestoları ‘kışkırttıkları’ suçlamasıyla tutuklu yargılanmalarına karar verilen Jordi Sanchez ve Jordi Ciuxart için sokağa çıktı.

“Siyasi tutsaklara özgürlük”, “Yalnız değilsiniz” ve “İspanyol yargısı dışarı” pankartları taşıyan kalabalık, tutuklama kararını mum yakarak ve slogan atarak protesto etti.

Protestoya katılanlardan 26 yaşındaki Alicia Cabreriza, “Demokrasiyi desteklemek için sokakta olduğunu” belirterek, şöyle konuştu:

21’nci yüzyılda demokratik bir ülkede siyasi tutuklu olmamalı. Bu ülke demokratik değil. Demokrasiyi desteklemek için buradayım.

Anayasa Mahkemesi referandumu geçersiz saydı

Katalonya Özerk Bölgesi hükümeti sözcüsü Jordi Turull ise diyalog çağrısını yineledi.

“Katalan lider Carles Puigdemont’un Madrid yönetiminin baskısına karşı yılmayacağını” ifade eden Turull, “Puigdemont’un pozisyonunu koruyacağını ve tutumunu değiştirmeyeceğini” dile getirdi.

Öte yandan İspanya Anayasa Mahkemesi Katalonya’nın bağımsızlık referandumuna yönelik yasanın geçersiz olduğu yönünde karar aldı.


Bu haber, Telesur ve DW Türkçe’den derlenmiştir.

 

Previous post
Kılıçdaroğlu 'hazırız' deyip 'söz verdi': Kadın muhtar ve milletvekili sayısı artmalı
Next post
Gazeteci Mehmet Çakmakçı tahliye edildi