Ana SayfaDünyaİsveç, tutuklu hak savunucuları için Türkiye Büyükelçisi’ni çağırdı

İsveç, tutuklu hak savunucuları için Türkiye Büyükelçisi’ni çağırdı

HABER MERKEZİ – Aralarında İsveç vatandaşı Ali Gharavi’nin de bulunduğu tutuklu 10 hak savunucusu hakkında 15 yıla kadar hapis cezası istenmesinin ardından İsveç, Türkiye Büyükelçisi Kaya Türkmen’i Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

8 Ekim’de İstanbul Büyükada’da düzenledikleri toplantıya yapılan baskınla “Eller yukarı” diyen sivil giyimli polislerce gözaltına alınan ve tutuklu olan, Almanya vatandaşı Frank Steudtner ile İsveç vatandaşı Ali Gharavi’nin de aralarında bulunduğu hak savunucuları hakkında iddianame düzenlenmişti.

5 Temmuz’daki toplantıda gözaltına alındıktan sonra tutuklanan hak savunucuları ile ilgili hazırlanan 17 sayfalık iddianamede Uluslararası Af Örgütü Türkiye Şubesi yöneticilerinden Taner Kılıç hakkında, “Örgüt üyeliği” iddiasıyla 7,5 yıldan 15 yıla kadar, diğer hak savunucuları hakkında ise “Örgüte yardım” iddiasıyla 5 yıldan 10’ar yıla kadar hapis cezası istenmişti.

İsveç Dışişleri, Türkiye Büyükelçisi Kaya Türkmen’i haklarında hapis cezası istenen insan hakları savunucularına ilişkin görüşmek üzere Dışişleri Bakanlığı’na çağırdı.

İsveç Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Sofia Karlberg AFP’ye verdiği röportajda, İşkence Mağdurları Merkezi Bilişim Teknolojileri Başkanı Gharavi ile ilgili şöyle konuştu:

Biliyoruz ki Ali Gharavi barışçıl bir toplantıya katılmak için Türkiye’deydi. Hakkında yapılan suçlamalar dolayısı ile endişeliyiz.

Dışişleri Bakanı  Margot Wallström da “iddianamenin İsveç’in dava ile ve genel olarak Türkiye’deki demokrasi, insan haklarına duyulan saygı, hukukun üstünlüğünün uygulanması ile ilgili endişelerini haklı çıkardığını” belirtti.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
Eski müftü HDP'li Erdoğmuş: Müftülere nikah yetkisi verilmesi iyi niyetli değil, ayrıştırıcı
Next post
Kenya'da seçimlere iki hafta kala: 'Usulsüzlükler değişmeyecek' dedi, seçimden çekildi