Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlar geri adım atmıyor: ‘Müftülük yasası kaldırılana kadar sokaktayız’

Kadınlar geri adım atmıyor: ‘Müftülük yasası kaldırılana kadar sokaktayız’

HABER MERKEZİ – Müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasa tasarısının Meclis’te kabul edilmesine tepki gösteren kadınlar, geri adım atmayacaklarını ve yasa kaldırılıncaya dek sokaklarda olacaklarını söyledi. Kadınların itaat etmeyeceğini belirten Deniz Anur, “Kadınların direnişi onların heveslerini kursaklarında bırakacak” dedi.

Müftülere nikah kıyma yetkisi veren veren yasa tasarısı kadınların, Halkların Demokratik Partisi (HDP) ve Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) milletvekillerinin tüm itirazlarına rağmen geçtiğimiz gün Meclis’te oylanarak kabul edilmişti.

Tasarının gündeme geldiği günden bu yana tepkilerini dile getiren kadınlar, mücadelelerini hem Meclis önünde hem de sokaklarda sürdürerek bu yasanın çocuk yaşta zorla evliliklerin ve cinsel saldırıların önünü açacağını ifade etmişti.

Tasarıya ‘hayır’ diyen kadınlar tasarının kabul edilmesinin hiçbir anlam ifade etmediğini, geri adım atmayacaklarını yasa kaldırılıncaya dek sokaklarda olmaya devam edeceklerini vurguladı.

“İktidar kadınların her alanına el uzatmak istiyor”

Yaşam alanlarını korumak için mücadeleye devam edeceklerini söyleyen kadınlardan Emine Akbaba, iktidarın kadınların her alanına el uzatmak istediğini belirtti.

MA’ya konuşan Akbaba kadın düşmanı hiçbir yasayı kabul etmeyeceklerini dile getirdi ve şöyle devam etti:

Bedenlerimiz üzerine söz söyleyen kadın düşmanlarına karşı sesimizi haykırmaya devam edeceğiz. Müftülüklere nikah yetkisi tanınması sadece salt dini bir otorite kurmak değil, elimizde olan bütün haklara müdahale etmek demektir. Hiçbir yasayı, hiçbir kadın düşmanının bedenlerimiz ve hayatlarımız üzerine söz söylemesini kabul etmiyoruz. Daha önce nasıl ‘tecavüz meşrulaştırılamaz, kürtaj yasaklanamaz’ dediğimiz gibi yeniden meclis kapılarında, sokaklarda olmaya devam edeceğiz.

“Kadınların direnişi onların bu heveslerini kursaklarında bırakacak”

Kadınların itaat etmeyeceğini ve sokaklarda isyandan vazgeçmeyeceğini söyleyen Deniz Anur ise yasanın geçmesine karşın yine de sokaklarda olup mücadele etmeye devam edeceklerini ifade etti.

“Kadınların direnişi onların bu heveslerini kursaklarında bırakacak” diyen Anur şöyle devam etti:

Kadınların, halkların, inançların, kültürlerin, özgürlük taleplerinin ve çözümlerinin tarifinden kaçan muhalefet elbette ki geleneksel devletçilik anlayışını aşamaz. Bu nedenle biz kadınlar yalnızca iktidara karşı muhalefet gücü değiliz; aynı zamanda toplumsal muhalefetin egemen erkek karakterli ve iktidar anlayışını içeren her türlü karakterine karşı da bir muhalefet gücüyüz. Tasarının kabul edilmesi, geri adım atacağımız anlamına gelmiyor. Dişimiz ile tırnağımız ile kazandığımız haklarımızı asla geri vermeyeceğiz. Mücadeleye devam edeceğiz.

“Biz kadınlar, mücadelemizle karanlığınızı yeneceğiz”

Kızbes Siya Aydın “Biz kadınlar, mücadelemizle karanlığınızı yeneceğiz” diyerek kadınların yapılanların karşısında durup bunları durduracak en büyük dinamik olduğunu kaydetti.

“Bu saatten sonra geri adım atmak yok”

Bu tasarı ile birlikte doğrudan kadın ve çocukların hayatına müdahale edildiğine dikkat çeken Tuana Uğuz ise devamla şunları aktardı:

Doğrudan erkeklere bir çok hak tanıyarak kadınların bu zamana kadar olan haklarını elinden almaya çalışıyor. Bu saatten sonra geri adım atmak yok. Bu yasanın geri çekilmesi için sesimizi çıkarmaya devam edeceğiz.