Ana SayfaToplumsal CinsiyetKadınlar Meclis bahçesinden haykırdı: “Bu yasalar böyle geçmez, kadınlar izin vermez”

Kadınlar Meclis bahçesinden haykırdı: “Bu yasalar böyle geçmez, kadınlar izin vermez”

HABER MERKEZİ – ‘Mağdur Hakları’ ve müftülere nikah yetkisi veren yasa tasarılarına karşı Meclis önünde bir araya gelen kadınlar, iki tasarının da kabul edilemez olduğunu kaydetti. Kadınların ihtiyaçlarına cevap veren bir düzenleme yapılana dek mücadele edeceklerini belirten kadınlar, “Eşit ve özgür bir hayat için bu yasalar böyle geçmez, kadınlar izin vermez” dedi.

Ankara, İstanbul ve çeşitli illerden kadınlar “Bu yasalar böyle geçmez, kadınlar izin vermez” diyerek Meclis binasına yürüdü.

Kadınlar, müftülüklere nikah yetkisi veren yasa tasarısı ve “Mağdur hakları” yasa tasarısına karşı Meclis önünde açıklama yapmak istedi.

Polis engeli üzerine kadınlar, açıklamayı Meclis bahçesinde yaptı.

Açıklamaya Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Ankara Milletvekili Şenal Sarıhan, CHP Manisa Milletvekili Yıldız Tur Biçer ve bağımsız vekil Aylin Nazlı Aka’nın da olduğu çok sayıda kadın katıldı.

“Müftülere nikah yetkisi verilemez”, “Yaşasın kadın dayanışması” yazılı dövizler açan kadınlar, her iki tasarının da kabul edilemez olduğunu vurguladı.

Kurtuluş: Tasarılar kadınları ilgilendiriliyor ama danışılmıyor

Açıklamada ilk olarak konuşan İstanbul Kadın Platformu Üyesi Rüya Kurtuluş, “Her iki yasa tasarısı da kadınların yaşamını çok yakından ilgilendiriyor. Bu nedenle bu yasaların kadın örgütlerine danışılarak yapılması gerektiğini söylüyoruz. Ama bu iki tasarı da kadınlara danışılarak yapılmış tasarılar değil” dedi.

Tasarıların kadınlara danışılmadan yapıldığını ve hukuki değil dini unsurlar içerdiğini belirten Kurtuluş şöyle devam etti:

Kadın erkek eşitliğini temel almayan dini referanslarla hayatı düzenleyen boşanmayı engellemeye çalışan Diyanet İşleri Başkanlığı’nın medeni hukuk alanında işi yoktur. Bu laik yaşam ilkesine de aykırıdır. Bu nedenle müftülük nikahını kesinlikle kabul etmiyoruz. İkincisi ise sözlü beyandır. Çocuğun Nüfus Hizmetleri tarafından sözlü beyanı öngörülüyor.

“Her ilçede şiddet önleme merkezi yok ama müftülük var”

Her ilçede kadınların başvurabileceği, bilim insanlarıyla birlikte düzenlenmiş merkezlerin olması gerektiğini söyleyen Kurtuluş, Türkiye’de ise şiddetle mücadele merkezlerinin birer birer kapatıldığına dikkat çekti ve ekledi: “Her ilçede bir şiddet önleme merkezi yok; ama bir müftülük var. O müftülükler bünyesinde kadınlara aile danışmanlığı veriliyor”.

CHP’li Tur Biçer: Bu düzenlemeler kadınların ihtiyaçlarına cevap vermiyor

Kurtuluş’un ardından konuşan CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, bu tasarıların kadınların ihtiyaçlarına cevap vermediğini ve gerekçesiz olduğunu kaydederek şunları ifade etti:

Yıl 2017, hala kadın ve çocuk cinayetleri gibi birçok sorun karşımızda varken, yıllardır kadınlar eşitlik mücadelesi veriyorken, bizim ihtiyaçlarımız, bizim sorunlarımız ve bizim taleplerimizin hiçbirine cevap vermeyen bir düzenleme var. Bu yüzden tüm kadın örgütleriyle birlikte taleplerimiz doğrultusunda daha ilerici, sorunlarımıza cevap veren yasa düzenlemeleri geçene kadar mücadele edeceğiz. Bu düzenlemeleri hiçbir şekilde kabul etmediğimizi belirtiyoruz.

HDP’li Danış Beştaş: Tasarılar kadınların aleyhine

Ardından konuşan HDP Adana Milletvekili Meral Danış Beştaş ise, AKP hükümetinin söz konusu tasarıları kendi çoğunluğuna göre Meclis’ten geçirmek istediğini ve tasarıların kadınların aleyhine olduğunu dile getirdi.

Hükümete seslenen Danış şöyle devam etti:

Türkiye kadın hareketinin ve dünya kadın hareketlerinin bugüne kadar var olan taleplerini geriye çekmek, çıtayı düşürmek, şu ana kadar kazanılmış hakları da parça parça ellerinden almak için çok sistemli, ideolojik bir yaklaşım içindeler. Cinsel taciz ve tecavüzlerde indirime sebep olacak siyasi dili iradeyi ortaya koyarak kadınların yaşadığı mağduriyetin sebebi sizsiniz.

“Kadınların cenazeleri bir hafta sokakta bekletiliyor”

Aysel Tuğluk’un annesi Hatun Tuğluk’un cenazesine yapılan saldırıyı hatırlatan Tuğluk sözlerini şöyle noktaladı:

Ankara’nın göbeğinde biz Hatun anneleri gömemez hale geldik. Sokakta kadınların bir hafta cenazeleri yerde bekliyor. Kız çocukları 3 yaşından çok daha ileri yaşlara kadar kadın tecavüze uğruyor. Siyasi irade bunları açığa çıkarmak, hesabını sormak yerine kapatmayı tercih ediyor. Kadınların özgür ve eşit olmadığı bir yaşamda toplum asla özgür olamaz. Bizler özgür ve eşit bir yaşamı tesis edinceye kadar mücadeleye devam edeceğiz.