Ana SayfaKadınKadınlar pembe trambüse tepkili: Bizi fanusa kapatmak istiyorlar

Kadınlar pembe trambüse tepkili: Bizi fanusa kapatmak istiyorlar

HABER MERKEZİ – Malatya’da uygulamaya konulan pembe trambüslere tepki gösteren kadınlar, bunun fanusta yaşamaya zorlanmak anlamına geldiğini dile getirdi. Uygulamaya karşı kadınlara destek veren İlahiyat Fakültesi öğrencisi Muvaffak Kazar da “Pembe trambüsün dışında başka trambüse binen bir kadına farklı gözle bakılacak. Kadınların yüzüne söylemeseler de bakışları bile kadınların rahatsız olmasına yetecektir” dedi.

Malatya Büyükşehir Belediyesi Ulaşım Hizmetleri’nin (MOTAŞ) sadece kadınların binmesi için uygulamaya koyduğu ‘bayanlara özel’ pembe trambüsler, kadın öğrencilerden tepki alıyor.

Öğrenciler, öncelikle papatyalarla süslenmiş 2 pembe trambüsle başlatılan uygulamanın toplumsal cinsiyet eşitliği önünde büyük bir engel olduğunu kaydetti.

Belediye, pembe trambüslerin İnönü Üniversitesi öğrencileri tarafından talep edildiğini öne sürse de öğrenciler uygulamayı kadınları fanusa hapsetmek olduğunu söylüyor.

Mezopotamya Ajansı’na konuşan Okul Öncesi Öğretmenliği 3’üncü sınıf öğrencisi Dilan Uzun kadınlara yönelik istismar yaklaşımlarının zihniyet sorunu olduğunu, dolayısıyla eğitimle çözmek yerine kadın ve erkekleri ayrıştırarak bu sorunun önüne geçilemeyeceğini ifade etti.

Bu uygulama ile kadınların toplumdan soyutlanmak istendiğine dikkat çeken Uzun, bunlara değil de diğer renkteki trambüslere binen kadınların olumsuz bir tepkiyle karşılaşabileceğini belirtti.

Bu uygulamaya karşı çıkılmaması halinde bunun ülke geneline yayılabileceğine işaret eden Uzun şöyle konuştu:

Umarım kadınlar bu uygulamayı kabul etmez ve kaldırılması için direnirler. İleriki zamanlarda daha da ileri giderek ayrı kafeler, ayrı üniversiteler, ayrı toplum yaşam alanları ile karşı kaşıya kalabiliriz. Kadınlar kendi dünyalarında kimseyi görmeden adeta fanus içinde yaşamaya zorlanacaklardır. Bu uygulama ile kadınların yaşam özgürlüğü elinden alınarak, erkeklerin istediği bir yaşam tarzı dayatılıyor. Kadınların bu gerçekleri görmesi ve uyanması gerekiyor. Kadınlar her şeyden önce trambüslere binmeyerek tepkilerini dile getirmelidirler.

“Kadın erkek ayrımcılığını derinleştiriyor”

Hemşirelik Bölümü 4’üncü sınıf öğrencisi Tuğçe Aktaş ise uygulamanın kadın erkek ayrımcılığını derinleştirdiğini kaydetti.

Kadınlara yönelik şiddet girişimleri önlenmek isteniyorsa, hukuki açıdan caydırıcı cezaların uygulanması gerektiğini söyleyen Aktaş, devamla şunları aktardı:

Yarın da kadınlar ayrı hastanede tedavi görsün, ayrı okullarda okusun diyerek toplumu tümden ayrıştıracaklar kaygısı taşımaya başladık. Yani biz kadınlar bu uygulamayı başka uygulamaların başlangıcı olarak görüyoruz.

“Pembe trambüsten başka bir trambüse binen kadına farklı gözle bakılacak”

Uygulamaya tepki gösteren kadın öğrencileri destekleyen İlahiyat Fakültesi son sınıf öğrencisi Muvaffak Kazar ise “Pembe trambüsler gelirken içinde 3 ya da 4 kadın oluyor. Üniversite duraklarında bulunan güvenlik görevlisi pembe trambüs geliyor diyerek erkekleri itiyor. Sanki erkekler trambüse saldıracakmış gibi bir izlenim yaratılıyor. Bu durumda tüm erkekler aynı kefeye konuluyor” diye konuştu.

Toplumun İslam ile alakası olmayan bir uygulamayla karşı karşıya olduğunu kaydeden Kazar sözlerini şöyle sürdürdü:

Aynı zamanda uygulama ile birlikte pembe trambüsün dışında başka trambüse binen bir kadına farklı gözle bakılacak. Kadınların yüzüne söylemeseler de bakışları bile kadınların rahatsız olmasına yetecektir.