Ana SayfaDünyaKalın’dan ‘vize krizi’ açıklaması: ‘Kısa sürede çözüleceğine inanıyorum’

Kalın’dan ‘vize krizi’ açıklaması: ‘Kısa sürede çözüleceğine inanıyorum’

HABER MERKEZİ – Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, ABD ile yaşanan vize kriziyle ilgili açıklamasında Kalın, “Görüşmeler iyi gidiyor. Kısa sürede çözüleceğine inanıyorum” dedi.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Türkiye ile Amerika Birleşik Devleti (ABD) arasında yaşanan ‘vize krizi’ne ilişkin açıklamalarda bulundu.

“TRT World Forum”da konuşan Kalın, “ABD ile vize krizi konusunda görüşmeler devam ediyor, iyi bir noktaya doğru gidiliyor, detaylar birkaç gün içinde netleşecek” dedi.

“Yakın vadede vize sorunun çözüleceğine inanıyorum” diyen Kalın, sözlerini şöyle sürdürdü:

Biz bu işin çözülmesinden yanayız ama gelen heyet bu işi bitirmek üzere yetkilendirilmiş bir heyet değil, bizim görüşlerimizi Washington’a götürecek. İki ülke içişleri, dışişleri ve adalet bakanlıkları arasında daha sağlıklı bilgi alışverişi sağlanması isteniyor, konsüler erişim sağlanmasında mutabakat sağlanıyor.


ABD’li heyet ile görüşmeler başladı: “‘Vize krizi’nin bitmesi için 4 şart var”


Vize krizi

Amerika Birleşik Devletleri’nin (ABD) İstanbul Başkonsolosluğu görevlisi Metin Topuz, “Gülen cemaati ile ilişkisi olduğu” iddiası ile tutuklanmasının ardından ABD, 8 Ekim’de Türkiye’den yapılan vize başvurularının süresiz olarak durdurulduğunu” duyurmuştu.

ABD’nin bu açıklamasının hemen ardından Türkiye de benzer bir açıklama yaparak, ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemlerini askıya aldığını açıklamıştı.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sırbistan ziyareti sırasında yaptığı açıklamada, “Bu sorunu biz başlatmadık” diyerek, “Bu sorunun faili Amerika Birleşik Devletleri’nin ta kendisidir” ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığı’nın Avrupa ve Avrupa işlerinden sorumlu üst düzey yetkilisi Jonathan Cohen başkanlığındaki heyet vize krizinden önce planlanan bir ziyaret için önceki gün Ankara’ya gelmiş ve dün temaslarına başlamıştı.


Çavuşoğlu: ‘Vize kredisi’ gereksiz bir krizdi