Ana SayfaDünyaKatalan liderden İspanya’nın Katalonya’nın özerkliğini askıya almasına tepki

Katalan liderden İspanya’nın Katalonya’nın özerkliğini askıya almasına tepki

HABER MERKEZİ – Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Madrid yönetiminin Katalonya’nın özerkliğinin askıya almasına tepki gösterdi. Puigdemont, alınan kararı “Franco döneminden bu yana bölgeye yapılan en kötü saldırı” olarak niteledi.

İspanya yönetimi, bağımsızlık referandumu düzenleyen Katalonya bölgesinin özerklik çerçevesinde sahip olduğu yetkilere el koyduğunu duyurmuştu.

Kararı duyuran İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalan bakanların tamamının görevden alınacağını da söylemişti.


İspanya açıkladı: Katalonya’nın özerkliği askıya alındı


Bu karara ise Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont’dan sert tepki geldi.

Puigdemont, İspanya hükümetinin Katalonya özerk yönetimini feshetmeye ve Katalonya’yı doğrudan yönetmeye yönelik planlarını kabul etmeyeceklerini söyledi.

Katalan parlamentosunu toplantıya çağıran Puigdemont, Madrid’in adımının Katalonya kurumlarına 1939-1975 yıllarındaki Franco diktatörlüğünden bu yana yapılan en kötü saldırı olduğunu da belirtti.

Puigdemont, “İspanya hükümeti… Francisco Franco’nun askeri diktatörlüğünden bu yana Katalonya’daki kurum ve kişilere karşı en kötü saldırıyı başlatmıştır” dedi.

Franco döneminde Katalonya’nın bölgesel özerkliği elinden alınmıştı. Bir dizi baskıcı kararın yanında Franco, Katalanca’yı da yasaklamıştı.