Ana SayfaDünya‘Katalonya kafa karıştırdı’ diyen İspanya Başbakanı’ndan açıklama

‘Katalonya kafa karıştırdı’ diyen İspanya Başbakanı’ndan açıklama

HABER MERKEZİ – İspanya Başbakanı Mariano Rajoy, Katalonya lideri Carles Puigdemont’un dün Katalan Parlamentosu’nda yaptığı konuşmaya açıklık getirmesi gerektiğini söyledi ve Katalan yönetimini kasıtlı olarak kafa karışıklığı yaratmakla suçladı.

Katalonya 1 Ekim’de İspanya’nın itirazlarına ve polis müdahalesine rağmen 1 Ekim’de bağımsızlık referandumuna gitmişti.

Katalonya Özerk Yönetimi, 6 Ekim’de referandumunun resmi sonuçlarını duyurmuş ve sandıklardan 90.18’le ‘Evet’ oyu çıktığını açıklamıştı.

Dün ise Katalan Parlamentosu’nda konuşan Katalonya Başkanı Carles Puigdemont, Katalonya’nın İspanya’dan bağımsızlığa hak kazandığını ancak Madrid hükümeti ile diyalog için ilanın ertelenmesini önermişti.

Puigdemont, yaptığı açıklamada, “Diyalog süreci başlatmak için bağımsızlık ilanının birkaç haftalığına ertelenmesini öneriyoruz” demişti.


Katalonya Başkanı: Bağımsızlığa hak kazandık ancak ilanı ertelemeliyiz


Ardından ise Katalonya lideri, ‘bağımsızlık bildirgesi’ni imzalamış ancak diyalog görüşmelerinin önünü açmak istediğini söyleyerek bağımsızlık ilan etmemişti.

İspanya Başbakanı’ndan açıklama

Bunun üzerine de İspanya Başbakanı Mariano Rajoy’dan açıklama geldi.

BBC Türkçe’nin haberine göre Rajoy, Katalonya lideri Carles Puigdemont’un dün yaptığı konuşmaya açıklık getirmesi gerektiğini söyledi ve Katalan yönetimini kasıtlı olarak kafa karışıklığı yaratmakla suçladı.

İspanya Başbakanı, merkezi hükümetin Katalan yönetiminin pozisyonunu netleştirmesinden sonra atılacak adımlara karar vereceğini de ifade etti.

Tüm seçeneklerin masada olduğunu ifade eden Rajoy, buna Katalonya’nın özerkliğini ortadan kaldıracak olan Anayasa’nın 155. Maddesinin işletilmesinin de dahil olduğunu söyledi.