Ana SayfaDünyaKatalonya tek taraflı bağımsızlık ilan etti

Katalonya tek taraflı bağımsızlık ilan etti

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Bölgesi, parlamentonun gittiği oylama sonrası bağımsızlığını ilan ederken, İspanya senatosu ise  Katalonya’nın özerkliğini askıya alıp bölge üzerinde doğrudan yönetim kurulacağını açıkladı.

Katalonya Özerk Yönetimi, İspanya’nın itirazlarına rağmen ‘bağımsızlık referandumu’na gitmiş, İspanya polisinin müdahale ettiği seçimlerde sandıktan yüzde 92 ile ‘bağımsızlığa evet’ oyu çıkmıştı.

Katalonya bağımsızlığın ilanı için beklediklerini fakat bunun oylamadan sonra meşru olduğunu açıklarken, İspanya bölgeyi özerkliğini askıya almak ile tehdit etmişti.

İspanya Katalonya’ya ‘muğlak konuşmaması’ için mühlet vermiş, Katalonya’nın müzakere taleplerini kabul etmemişti.

Katalonya bağımsızlığını ilan etti

İspanya’nın mühletin dolmasının ardından Katalonya’nın özerkliğini askıya alması sonucu bugün, Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu’nda düzenlenen oylama sonucu bağımsızlık ilan edildi.

135 kişilik Katalonya parlamentosunda İspanya’nın milletvekillerine yönelik baskı kuramamasını engellemek amacıyla yapılan gizli oylamada 70 kişi bağımsızlıktan yana oy kullanırken, 10 kişi bağımsızlık karşıtı oy verdi, 2 oy da boş çıktı.

Oylama sırasında muhalif ana muhalefet partisi Sosyalistler ve Vatandaşlar (Ciudadanos) milletvekillerinin protesto amacıyla dışarı çıktığı görüldü.

BBC Türkçe’nin haberine göre oylamanın ardından Barcelona sokaklarında toplanan bağımsızlık yanlıları destek gösterileri düzenledi.

İspanya Katalonya üzerinde doğrudan yönetim kurma kararı aldı

Aynı anda İspanya senatosu ise Katalonya özerk yönetiminin başında bulunan Carles Puigdemont’u görevden almak ve bölgede doğrudan yönetim uygulamak için bir oylama gerçekleştirdi.

Senatodaki oylamanın ardından İspanya Başbakanı Mariana Rajoy, attığı Tweet’inde, “Bütün İspanyollardan sakinliklerini korumalarını bekliyorum. Hukuk devleti, Katalonya’da yasallığı devreye sokacak” ifadelerine yer verdi.

Anayasanın 155’inci maddesi uyarınca hareket edilmesini öngören düzenlemenin senatodan geçmesi, İspanya’nın Katalonya’da doğrudan yönetim kurmak için Barcelona’daki hükümeti görevden alarak Katalan polisinin de yönetimini ele geçirebilmesi”ne zemin oluşturuyor.

Katalonya’nın yaptığı oylamanın İspanya Yüksek Mahkemesi tarafından yasa dışı ilan edilmesi bekleniyor.

Previous post
Prof. Ersanlı: Özyönetim siyasi bir konudur, Türkiye'de tartışılmadığı için suçmuş gibi algılanıyor
Next post
Gökçek'ten belediyede anonsla veda konuşması: İstifamı Erdoğan istedi, nasip bu kadarmış