Ana SayfaDünyaKatalonyalılara ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı

Katalonyalılara ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı

HABER MERKEZİ – Katalonya Özerk Bölgesi’nde 1 Ekim’de düzenlenen bağımsızlık referandumunun ardından, bölge ile İspanya arasındaki kriz sürüyor. Cuma günü Katalonya’nın özerkliğini askıya alacağını söyleyen İspanya’ya karşı Katalan yetkililer, “Bağımsızlık kişisel bir karar değil, halkın kararı” derken, bağımsızlık yanlısı sol parti CUP da ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı yaptı.

Katalonya Özerk Bölgesi 1 Ekim’de ‘bağımsızlık referandumu’ düzenlemiş, İspanya polisinin engeline rağmen sandığa gitmeyi başaran Katalanların yüzde 92’si ‘bağımsızlığa evet’ demişti.

Bunun üzerine Katalonya Özerk Bölgesi Başkanı Carles Puigdemont, “Katalonya’nın bağımsızlık ilan etme hakkı kazandığını” söyleyip müzakere talep ederken, İspanya Başbakanı Mariano Rajoy ise müzakereyi kabul etmeyip Katalonya’ya geçtiğimiz hafta perşembe gününe kadar ‘mühlet’ vermişti.

Cumartesi günü ise İspanya Başbakanı Rajoy, anayasasının 155. maddesi uyarınca Katalonya’nın özerkliğini askıya alınacağını duyurmuştu.

“Halk ‘seçilmişleri’ dinleyecektir”

Bu karar Katalonya’da protesto edildi ve Katalanlar, “Bu maddenin en son diktatör Franco tarafından kullanıldığına” vurgu yaptı.

Katalonya Dışişleri Bakanı Raul Romeva da bugün, “İspanya özerkliği fiilen askıya alsa dahi, bütün sivillerin İspanya yerine Katalonya’da seçilmiş ve yasal kurumların kararlarını ciddiye alacağından şüphemiz yok” dedi.

Reuters’ın haberine göre Romeva, “Bu bizim kararımız değil, bağımsızlık sandığa giden yedi milyonun kararıdır” ifadelerini kullandı.

Sivil itaatsizlik çağrısı

Katalonya Parlamentosu’nun bugün düzenleyeceği toplantı öncesi açıklama yapan, bağımsızlık yanlısı sol parti CUP ise ‘sivil itaatsizlik’ çağrısı yaptı.

“Sivil itaatsizlik eyleminin şiddet içermeyen bir şekilde olması gerektiğini” belirten parti yetkilileri, eylemlerin nasıl yapılacağına ilişkin ayrıntıların bu hafta içinde belli olacağını da açıkladı.


Karınca Dış Haberler