Ana SayfaDünyaKenya seçimleri: Çıkan çatışmalarda bir kişi yaşamını yitirdi, en az sekiz kişi yaralandı

Kenya seçimleri: Çıkan çatışmalarda bir kişi yaşamını yitirdi, en az sekiz kişi yaralandı

HABER MERKEZİ – Ağustos ayında yapılan devlet başkanlığı seçiminin ‘usulsüzlükler’ nedeniyle iptal edilip bugüne ertelendiği Kenya’nın Kisumu ve Migori eyaletlerinde, seçimler protesto edildi. Eylemciler ile polis arasında çıkan çatışmalarda, polisin eylemcilere ateş açması sonucu bir kişi yaşamını yitirirken, en az sekiz kişi yaralandı.

Ağustos ayında yapılan devlet başkanlığı seçiminin ‘usulsüzlükler’ nedeniyle iptal edilip ertelendiği Kenya’da bugün tekrar sandığa gidildi.

Daha önce muhalefet lideri Raila Odinga’nın, seçim komisyonunun tarafsız olmadığını ileri sürerek çekildiğini açıkladığı seçim gününde, Kenya’nın Kisumu ve Migori eyaletlerinde devlet başkanlığı seçimini protesto eden göstericiler ile polis arasında çatışma çıktı.

Çıkan çatışmada polisin eylemcilere ateş açması sonucu bir kişi hayatını kaybederken, en az sekiz kişi yaralandı.

Ne olmuştu?

Kenya’da 8 Ağustos’ta yapılan seçimlerde Devlet Başkanı Uhuru Kenyatta oyların yüzde 54’ünü alırken, muhalefet partileri tarafından desteklenen Raila Odinga oyların yüzde 44’ünü almıştı.

Seçim sonuçlarının açıklanmasının ardından sonuçların hileli olduğunu iddia eden Odinga’nın destekçileri sokaklara dökülmüş; polis ve protestocular arasında çıkan çatışmalarda en az 11 kişi hayatını kaybetmişti.

Yaşanan olayların ardından yüksek mahkeme, seçimde usulsüzlüklerin tespit edildiğini belirterek seçimleri iptal etmiş, Seçim Komisyonu ise devlet başkanı seçiminin 26 Ekim’de yeniden yapılacağını duyurmuştu.

Seçime iki hafta kala Odinga, 26 Ekim’de tekrarlanacak seçimlerde usulsüzlük yaşanamaması için herhangi bir değişiklik yapılmadığını savunarak, başkanlık seçimlerine katılmayacağını açıklamıştı.