Ana SayfaDünyaKerkük’te çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?

Kerkük’te çatışma: Neler oldu, kim ne dedi, son durum ne?

HABER MERKEZİ – Bağımsızlık referandumunun ardından Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki gerginlik Kerkük’te çatışmaya dönüştü. Dün geceden bu yana çatışmalar sürerken Mesud Barzani’nin sözcüsü Ari Mamchae, “Irak güçleri Kürtler’e karşı savaş başlattı” açıklaması yaptı. KYB Sözcüsü Pire ise “saldırının Türkiye, İran ve Irak tarafından Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılan üçlü bir plan olduğunu” söyledi ve Bağdat yönetimine, “Hala diyalog için geç değil” mesajı verdi. Irak Başbakanı İbadi’den de “Kanunlarımızı gerçekleştirmek için buradayız” açıklaması geldi. ABD öncülüğündeki koalisyon ise Kerkük’teki durumu ‘saldırı değil anlaşmalı bir askeri intikal’ olarak niteledi.

Sahadaki son gelişmeler ise şöyle: Kerkük Peşmerge Komutanı Resul, Peşmerge’nin çekildiğini, çekildikleri bölgelere Irak güçlerinin yerleştiğini duyurdu. Irak ordusu ise ilerlemeyi sürdürdüğünü, K1 askeri üssü ile Kerkük Havalimanı’nı ele geçirdiğini, Kerkük valilik binasının da çatışma yaşanmadan alındığını açıkladı. Ancak ordu yetkilileri Kerkük şehrine girmek konusunda bir emir bulunmadığını da bildirdi. PKK ise Kerkük’te ‘halkı korumak için savunma hattı oluşturmaya başladığını’ duyurdu. Bazı eski Peşmerge güçlerinin de destek verdiği bu hatta şiddetli çatışmalar yaşandığı belirtiliyor.


Irak merkezi hükümeti ile Kürdistan Bölgesi arasındaki yüzde 92 ‘Evet’ ile sonuçlanan bağımsızlık referandumunun ardından tırmanan gerilim Kerkük’te çatışmaya dönüştü.

Gelen haberlere göre çatışma, birkaç gün önce de saldırıların yaşandığı ve ardından ateşkesin ilan edildiği Kerkük’e 70 km uzaklıktaki Tuzhurmatu’da başladı.

Çatışma öncesi karşılıklı açıklamalar

Çatışma başlamadan önce taraflardan Kerkük’e dair açıklamalar peş peşe gelmişti.

Irak yönetimi son olarak dün akşam Kürdistan yönetimine, “PKK’nin Kerkük’teki varlığının, savaş ilanı olduğunu” iletmişti.

Kürdistan yönetimi ise buna, “Kerkük’te PKK iddiaları asılsızdır” yanıtını vermişti.

Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi: Askeri üs ve petrol kuyularını almak istiyorlar

Bu restleşmenin ardından Kürdistan Bölgesi Güvenlik Konseyi, Iraklı güvenlik güçlerinin Kerkük kent merkezindeki askeri üs ve petrol kuyularını Peşmerge’den almak için harekete geçtiğini açıkladı.

Açıklamada, Irak güvenlik güçleri ve Haşdi Şabi’nin Kerkük’ün güneyindeki Tuzhurmatu’dan topyekun harekete geçtiği ifade edildi.

Söz konusu güçlerin amacının ise Kerkük kentine girip Peşmerge’nin kontrolündeki “K1 Askeri Üs” ve petrol kuyularını almak olduğu kaydedildi.

Saldırıyı ‘İran komuta ediyor’

ABD’nin eski Bağdat Büyükelçisi Zalmay Halilzad, Heşdi Şabi’nin saldırısı üzerine yaptığı açıklamada, İran Pasdaran Ordusu’na bağlı milislerin Kerkük’e saldırdığını söyledi.

Kasım Süleymani

CNN de geçtiği bilgide Haşdi Şabi ve Irak ordu güçlerinin Kerkük saldırısına, ‘gölge komutan’ olarak da bilinen İran Devrim Muhafızları Komutanı Kasım Süleymani’nin komuta ettiğini belirtti.

Tümgeneral Kasım Süleymani, İran dini lideri Ayetullah Ali Hamaney’e yakınlığıyla biliniyor.

Dün, Haşdi Şabi’ye verdiği destekle bilinen İran Devrim Muhafızları Komutanı’nın Bağdat ile Erbil arasındaki gerilimi düşürmek için bölgede bulunduğu ileri sürülmüştü.

Ayrıca ABD birkaç gün önce İran Devrim Muhafızları’nı yaptırım listesine almıştı.

Şiddetli çatışmalar

Gelişmelerin ardından gece saat 02.30 sıralarında Kerkük’ün güneyinden tank ve zırhlı araçlarla Peşmerge Güçleri’ne saldırıldığı duyuruldu.

Çatışmalar, Kerkük’ün Tuzhurmatu nahiyesinde Haşdi Şabi güçlerinin Peşmerge’ye saldırmasıyla başladı.

Kerkük’e giden Peşmerge birlikleri

Saat 02.30 sularında başlayan saldırıya Peşmerge güçleri anında karşılık verdi.

Saldırıyla birlikte merkezi yönetim tarafından azledilen Kerkük Valisi Necmettin Kerim ise kenti teslim etmeyeceklerinin belirtirken halkı sokağa çağırdı.

Çatışmalarda sayı bilinmemekle birlikte çok sayıda ölü ve yaralının olduğu belirtiliyor.

Siviller Kerkük’ten ayrılıyor

Kerkük'te sivillerBBC’nin bölgedeki muhabiri Orla Guerin, çatışamaların başlamasının ardından binlerce sivilin kentten ayrıldığını aktardı:

Bölgede iş yerleri ve dükkanlar kapalı. Eşyalarla yüklenmiş araçlar ise yollarda.

Irak ordusu: Askeri üs, havalimanını ve Kerkük valilik binasını ele geçirdik

Irak ordusundan operasyona ilişkin yapılan açıklamada ise “Güçler ilerlemeye devam ediyor” denildi.

Açıklamada, Kerkük’ün güneyindeki çeşitli pozisyonların ele geçirildiği; K1 askeri üssü ile Kerkük Havalimanı’nın ve Kuzey Gaz Şirketi rafinerisinin alındığı duyuruldu.

Son olarak Kerkük ordusuna bağlı özel birliklerin, çatışma yaşanmadan Kerkük valilik binasını ele geçirdiği duyuruldu.

Irak Başbakanı Haydar el İbadi’nin talimatıyla Kerkük ve ele geçirilen diğer bölgelere Irak bayrağı da çekildi.

İbadi ayrıca Kerkük ve civar bölgelere karşı gerçekleştirilen saldırılarla ilgili resmi sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, saldırıyı “Kerkük halkının çıkarları için gerçekleştirdiklerini” savundu.

Kürdistan Bölgesi Hükümeti’ne bu tür çabalar içerisine girmemesi gerektiğini (referandum) defalarca söyledik. Irak’ın toprak bütünlüğü ve Irak kanunlarının çıkarlarına karşı durmayın dedik. Ancak bütün uyarılarımıza rağmen bunu yaptılar. Bizler de Kerkük’e kanunlarımızı gerçekleştirmek ve ulusal kaynaklarımızı korumak için geldik.

Barzani’nin sözcüsü: Irak ordusu Kürtler’e karşı savaş başlattı

Mesud Barzani’nin sözcüsü Ari Mamchae ise yaptığı açıklamada, “Irak güçleri Kürtler’e karşı savaş başlattı” dedi.

Ne yazık ki Irak hükümeti masaya oturup bizimle konuşmak yerine, askerlerini göndererek bize saldırmaya başladı. Konuşma taleplerimizi reddederek bize karşı bir savaş başlattılar.

Peşmerge şehir merkezine çekildi

Kerkük 4’üncü Cephe Peşmerge Komutanı Westa Resul

Çatışmalar yaşanırken Peşmerge’nin kimi noktalardan çekildiği haberleri geldi.

Konuyla ilgili son açıklamayı ise Kerkük 4’üncü Cephe Peşmerge Komutanı Westa Resul yaptı.

Resul, Peşmerge güçlerinin zorunlu olarak geri çekildiğini kabul ederek, “Büyük bir zarar oluşmaması için geri çekildik. Onlar da geri çekildiğimiz bölgelere yerleştiler” dedi.

Rojnews’a konuşan Resul, şunları söyledi:

Şu an çatışma yaşanmıyor, Peşmerge güçlerimiz şehir merkezine çekildi. Haşdi Şabi güçleri şu an şehrin etrafında bekliyor. Ancak savaşın sonlandığını söyleyemeyiz.

Peşmerge güçleri kahramanca savaştı, çok sayıda şehidimiz ve yaralımız var. Savaş saat 5.00’ten itibaren Irak güçlerinin kazanmasıyla sonlandı. Bizlerde geri çekilmek zorunda kaldık.

Irak Ortak Kuvvetler Komutanlığı’nın Kerkük’ün bazı bölgelerini ele geçirdiğini belirttiği açıklaması hakkında da konuşan Westa Resul, “Bu bölgelerde IŞİD’e karşı yürütülen savaş sırasında mevzilenmiştik. Söz konusu bölgeler özellikle de gaz ve petrol yerleridir. Bizler peşmerge güçleri olarak akıllıca davranarak daha büyük bir zarar oluşmaması için geri çekildik. Onlar da geri çekildiğimiz bölgelere yerleştiler” dedi.


Koalisyon’la toplantı sonrası Erbil’den mesaj: ‘Irak güçleri karşısında sessiz kalınmayacak’


PKK Kerkük’te savunma hattı oluşturdu

Öte yandan PKK’nin askeri kanadı olan HPG’nin, Kerkük’te “halkı korumak için savunma hattı oluşturmaya başladığı” duyuruldu.

Fırat Haber Ajansı’nın (ANF) internet sitesinde yer alan haberde, “Bölgede bulunan HPG Güçleri Komutanlığı, ‘Kerkük’ü savunmak isteyenler mevzilerimize doğru gelsin’ çağrısında bulundu” ifadesi yer aldı.

Savunma hattı, Kerkük-Süleymaniye ve Kerkük-Erbil yolunda kurulmuş durumda.

Oluşturulan savunma hattında çok sayıda eski Peşmerge de var.

Gelen son bilgilere göre Peşmerge’nin çekilmesiyle çatışmalar bu hatta şiddetlenmiş durumda.

Yerel kaynaklar çatışmaların Arafa, Peylak ve Erbil yolundaki Rehimava civarı ve şehrin içine doğru yayılarak devam ettiğini aktarıyor.

KYB: Saldırı Türkiye, İran ve Irak’ın üçlü planı; hala diyalog için geç değil

Irak ordusunun ilerleyişi ve çatışmalar sürerken bir açıklamada Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) Politbüro Sözcüsü Sedi Ehmed Pire’den geldi.

KYB Sözcüsü, saldırının Türkiye, İran ve Irak tarafından Kürdistan Bölgesi’ne karşı yapılan üçlü bir plan olduğunu savunarak, Bağdat yönetimine, “Hala diyalog için geç değil” mesajı verdi.

Ehmed Pire, sayı vermeden Kerkük’te yaşamını yitirenlerin ve yaralananların olduğunu kaydetti.

Kerkük’te sokağa çıkma yasağı

Sputnik’in haberine göre Kerkük Emniyet Müdürlüğü Sözcüsü Afrasya Kamil, yaptığı yazılı açıklamada, kent merkezinde yerel saatle sabah 07.00’ye kadar sokağa çıkma yasağı ilan edildiğini duyurdu.

Öte yandan, Irak Başbakanı Haydar el İbadi tarafından vekaleten valilik görevine atanan Rakan Cuburi ise düzenlediği basın toplantısında, “Kentin güvenliğinden polis güçlerinin sorumlu olacağını” ifade eti.

ABD’den açıklama

Çatışma sürerken ABD’den de bir açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanlığı (Pentagon) taraflara gerginliği artıran adımlardan kaçınma çağrısı yaparken, Irak’ın toprak bütünlüğünden yana olunduğu kaydedildi.

Pentagon Orta Doğu Masası Sözcüsü Binbaşı Adrian Rankine Galloway, “Hangi taraf olursa olsun şiddet kullanımına karşıyız. DEAŞ ile mücadeleden alıkoyacak ve Irak’ın istikrarının altını oyacak istikrar bozucu adımlara karşı uyarıyoruz” dedi.

Galloway, “Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’nin talihsiz tek taraflı referandum kararına rağmen devam eden tansiyonu düşürmek ve uzun süredir söz konusu olan sorunların Irak anayasası çerçevesinde çözülmesi için en iyi seçenek diyalogdur” diye konuştu.

Trump: ‘Taraf tutmuyoruz, ancak memnun değiliz’

Akşam saatlerinde Beyaz Saray’da konuşan Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, Irak ordusunun Kerkük operasyonuna ilişkin “Kürtler ile Bağdat arasındaki çatışmada taraf tutmuyoruz ancak anlaşmazlık halinde olmalarından memnun değiliz” dedi.

Trump’tan kısa bir süre önce Amerikan Savunma Bakanlığı Pentagon’dan da açıklama gelmişti.

Irak güçlerine eğitim ve silah desteğinin kesilip kesilmeyeceğine ilişkin soruyu yanıtsız bırakan Pentagon sözcüsü Albay Robert Manning, Iraklılarla Kürtler arasında diyaloğun gerginliği dağıtmak için en uygun seçenek olduğunu belirtmişti.

Sözcü Manning, Amerika Birleşik Devletleri’nin öncülüğündeki koalisyon güçlerinin Kerkük kenti yakınlarında olduğunu ancak taraflar arasında karşılıklı ateş açıldığında orada bulunmadıklarını söylemişti.

ABD’li senatör McCain’den ABD’nin Irak’a verdiği silahlarla ilgili açıklama

ABD’li Cumhuriyetçi Senatör John McCain, Kerkük’te bugün yaşananlara ilişkin yazılı bir açıklama yaptı.

ABD’nin, IŞİD’e karşı savaşta kullanmak ve dış tehditlerden korunmak üzere Irak hükümetine silah verdiğini ifade eden Mccain, “Amerika silahlarının bu şekilde yanlış kullanılmaya devam edilmesi halinde vahim sonuçlar ortaya çıkar” dedi.

McCain açıklamada şunları kaydetti:

Irak hükümetine bağlı güçlerin, Kerkük yakınlarında peşmerge mevzilerine yönelik askeri hareketliliği ile ilgili medyada çıkan haberlerden dolayı derin üzüntü duyuyorum. Özellikle de İran’ı ve İran’a bağlı güçlerin söz konusu saldırının bir parça olmasında ayrıca üzüntü duyuyorum. Bu karışık durumu dindirmek için Iraklı güçler ilerlemeye son vererek derhal adımlar atmalı.

Ameria Birleşik Devletleri, IŞİD’e karşı savaşta kullanmak ve dış tehditlerden korunmak üzere Irak hükümetine silah verdi. Amerika’nın eski ve değerli müttefiki olan ve Irak hükümetinin bir parçası bölgesel yönetimlerinden birine karşı kullanmak için değil.

Amerika silahlarının bu şekilde yanlış kullanılmaya devam edilmesi halinde vahim sonuçlar ortaya çıkacaktır. Irak Başbakanı Haydar Abadi ve Kürdistan Bölgesi Hükümeti, Kürt halkının daha fazla otonomi isteğiyle ilgili en kısa zamanda gerginlikleri durdurarak, Bağdat’ta görüşmeli.

Koalisyon: Saldırı değil koordineli asker hareketlilik

Koalisyon da “Kerkük’teki Askeri Hareketlilik Hakkında Koalisyon Açıklaması” adı ile bir açıklama paylaştı.

Açıklamada Kerkük’teki durum için, “Saldırı değil anlaşmalı bir askeri intikal” değerlendirmesi yapıldı.

Açıklama şöyle:

Koalisyon, Kerkük dolaylarındaki askeri araç ve personel hareketliliğini gözlemlemektedir. Şu ana kadar olan askeri araç hareketliliği, saldırı değil, koordineli hareketlerdir.

Koalisyon Güçleri ve danışmanları, Kerkük dolaylarındaki Irak merkez hükümetinin veya Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin hareketlerini desteklememekle birlikte, 16 Ekim’de şafak öncesi saatlerde iki taraf arasında gerçekleşen silahlı çatışmaların farkındadır. Kısıtlı görüş şartlarında gerçekleşen bugünkü çatışmaların kasti olmadığını, bir yanlış anlaşılma olduğunu umut ediyoruz.

Koalisyon, iki tarafın da kışkırtıcı hareketler yapmamasını şiddetle talep eder.

Tümgeneral Robert White, “Iraklı ve Kürt otoriteler arasında diyalogu desteklemeye devam ediyoruz. Herkes, Irak’taki ortak düşmanımız IŞİD’i yenmeye odaklanmalıdır” dedi.

Koalisyon Irak ve Suriye’de IŞİD’in yenilmesi amacına bağlıdır ve onu bu amaçtan saptıracak her harekete karşıdır.

Türkiye: Bağdat’la her türlü işbirliğine hazırız

Türkiye Dışişleri Bakanlığı tarafından yapılan açıklamada ise Irak merkezi hükümetinin yanında yer alınacağı mesajı verildi:

Irak’ın siyasi birliğinin ve toprak bütünlüğünün korunmasına atfettiğimiz önemi bir kez daha vurguluyoruz. Irak topraklarındaki PKK mevcudiyetinin sonlandırılması bağlamında Irak Hükümeti ile her türlü işbirliğine hazır olduğumuzun altını çiziyoruz.


Bakanlar Kurulu sonrası açıklama: Türkiye hava sahası, Kürdistan Bölgesi’ne uçuşa kapatıldı


Baydemir’den Kerkük açıklaması: Kürtler hiç kimsenin önünde eğilmedi, köle olmayı kabul etmedi


 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
DİSK-AR raporu: İşsizlik yüzde 17,7
Sonraki Haber
'İdlib operasyonuyla Kerkük'e saldırının amacı aynı; on yıllarca sürecek bir savaş alevlenebilir'