Ana SayfaDünyaKolombiya hükümeti ile ELN arasındaki geçici ateşkes başladı

Kolombiya hükümeti ile ELN arasındaki geçici ateşkes başladı

HABER MERKEZİ – Kolombiya hükümeti ile ELN arasında imzalana geçici ateşkes anlaşması bugünden itibaren yürürlüğe girdi. Ateşkes, 9 Ocak’a kadar sürecek.

FARC’ın (Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri) sivil hayata geçmesinin ardından Kolombiya’nın en büyük gerilla hareketi olan Ulusal Kurtuluş Ordusu (ELN) ile Kolombiya hükümeti arasında imzalanan geçici ateşkes anlaşması yürürlüğe girdi.

Bugünden itibaren yürürlüğe giren ateşkes 9 Ocak’a kadar sürecek. Ateşkes 9 Ocak’tan sonra da uzatılabilecek.

Ateşkes 9 Ocak’tan sonra da uzatılabilecek.

Ateşkesin yürürlüğe girmesiyle birlikte ELN liderlerinden Nicolas Rodriguez (Gabino), gerillalara ateşkese uyması çağrısında bulundu.

Gabino, “Bütün askeri güçlere, ulusal topraklardaki bütün eylemleri durdurması ve ateşkese uyması çağrısı yapıyorum” dedi.

Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos ise ordunun da emirlerini aldığını ve ELN güçlerine karşı operasyonları askıya aldığını belirtti.

Santos, görevinin sona ereceği Ağustos 2018’e kadar FARC’ın ardından ELN ile de barışın sağlanmasını hedefliyor.

Görüşmeler Şubat ayında başlamıştı

Üç yılı bulan gizli görüşmelerin ardından Ekvador’un başkenti Quito’da 7 Şubat’ta resmi görüşmelere başlayan Kolombiya hükümeti ve ELN’nin barış süreci müzakerelerinde Brezilya, Küba, Şili, Venezuela ve Norveç arabulucu ülkeler olarak yer alıyor.

Previous post
Osmanlı'nın ilk feminist gazetecisi: Nuriye Ulviye Civelek
Next post
Van’da öldürülen taksicinin kuzeni anlattı: 'Polis silahını ağzıma dayadı'