Ana SayfaDünyaMadrid’den Katalonya için erken seçim girişimi

Madrid’den Katalonya için erken seçim girişimi

HABER MERKEZİ – Madrid yönetimi, Katalonya’da 2018’in Ocak ayında seçimlerin düzenlenmesi için harekete geçti. Erken seçim kararının, Katalonya’nın doğrudan Madrid yönetimine bağlanması sürecinin bir parçası olarak uygulanması planlanıyor.

Katalonya’nın 1 Ekim’de düzenlediği bağımsızlık referandumundan yüzde 90 “evet” oyu çıkmasının ardından yaşanan süreçte yeni bir gelişme yaşandı.

İspanyol hükümeti, 2018’in Ocak ayında seçimlerin Katalonya için düzenlenmesine yönelik girişimde bulundu.

DW Türkçe’nin haberine göre muhalefetteki İspanya Sosyalist İşçi Partisi’nin (PSOE) desteğiyle görüş birliğine varılan girişimi, PSOE’den siyasetçi Carme Calvo açıkladı.

Erken seçim kararının, Katalonya’nın doğrudan Madrid yönetimine bağlanması sürecinin bir parçası olarak uygulanması planlanıyor.

Başbakan Mariano Rajoy’un hükümeti, cumartesi günü toplanarak 155’inci maddenin uygulanması için bundan sonra atılacak adımları değerlendirecek.

Katalonya Özerk Yönetimi lideri Carles Puigdemont’un, bölgenin bağımsızlık kararana ilişkin nihai kararını açıklaması için verilen sürenin perşembe günü dolmasının ardından Rajoy, bölgenin doğrudan Madrid kontrolüne bağlanmasının önünü açacak anayasanın 155’inci maddesini işleteceklerini duyurmuştu.

155’inci madde nasıl işliyor?

İspanya’daki özerk bölgelerin anayasal yükümlülüklerini ‘ihlal’ etmesi durumunda merkezî yönetime, “genel çıkarlarını korumak adına gerekli önlemleri” alma yetkisi veren maddenin yürürlüğe girmesi için, Rajoy’un partisinin çoğunluğu elinde tuttuğu Senato’da bir oylama yapılması gerekiyor.

Senato’daki görüşmelerin gelecek hafta pazartesi ya da salı günü başlaması ve oylamanın da cuma günü yapılması seçenekler dahilinde.

Bu oturumlar sırasında Katalan lider Puigdemont’a da söz hakkı verilecek. Katalan lider, bir mektup yoluyla ya da bir temsilci göndererek görüşünü dile getirebilme hakkına sahip.

Daha önce bu maddeye ilişkin konuşan Puigdemont, 155’inci maddenin devreye sokulması durumunda referandum sonrası askıya alınan bağımsızlık ilanını yapacaklarını söylemişti.

Ne olmuştu?

Katalan yönetiminin 1 Ekim’de düzenlediği bağımsızlık referandumundan, yüzde 43 katılım oranıyla yüzde 90 “evet” oyu çıkmıştı.

Takip eden günlerde Katalonya Özerk Yönetimi lideri Puigdemont, referandum sonuçlarına göre Katalanların bağımsızlığa hak kazandıklarını söylemiş ama Madrid’le diyalog kurmak adına İspanya’dan ayrıldıklarını ilan etmemişti.

Rajoy ise Puigdemont’a, bağımsızlık ilanı konusundaki tavrını netleştirmesi için beş gün süre vermişti. Puigdemont, vereceği cevapta bağımsızlık ilan ettiğini söylerse, Katalan yönetimine bu kararından dönmesi için de 19 Ekim Perşembe gününe kadar süre tanınacağı açıklanmıştı.

2014 yılından beri İspanyol mahkemeleri Katalan hükümetinin ve meclisinin bağımsızlık referandumu için aldığı kararları geçersiz sayıyor.