Ana SayfaDünyaMerkel açıkladı: AB liderleri uzlaştı, Türkiye’ye yapılan mali yardım azaltılacak

Merkel açıkladı: AB liderleri uzlaştı, Türkiye’ye yapılan mali yardım azaltılacak

HABER MERKEZİ – Türkiye’ye yapılan mali yardımlarda kesintiye gidilmesini AB zirvesinde gündeme taşıyan Almanya Başbakanı Angela Merkel, üye devletlerin bu konuda uzlaştığını açıkladı. Merkel, Türkiye hükümetiyle diyaloğun sürmesi gerektiğini de ifade ederek, “Sadece Türkiye hakkında değil, Türkiye ile de konuşmalıyız” diye konuştu.

Almanya Başbakanı Angela Merkel’in talebiyle, Belçika’nın başkenti Brüksel’de dün başlayan Avrupa Birliği (AB) liderler zirvesinde Türkiye’ye yapılan mali yardımlarda nasıl kesintiye gidilebileceği konusu ele alındı.

Merkel, yapılan görüşmelerin ardından AB hükümet ve devlet başkanlarının, Türkiye hükümetine taahhüt edilen katılım öncesi mali yardımlarda kesintiye gidilmesi üzerine uzlaştığını açıkladı.

AB’nin bu adımla, Türkiye’deki insan hakları durumuna tepki gösterdiğini aktaran Almanya Başbakanı, Türkiye’nin “adım adım hukuk devleti ilkelerinden uzaklaştığını” ifade etti.

“Yardımlar sadece Türkiye hükümetine gitmiyor”

Almanya Başbakanı açıklamasında, AB’ye katılım öncesi mali yardımda, “makul” şekilde kesintiye gidilmesi konusunda uzlaşıldığını ve bu teklifin AB Komisyonu’na sunulduğunu belirtti.

Merkel, söz konusu mali yardımların sadece Türkiye hükümetine gitmediğini, Türkiye’de farklı gelişmeler olmasını uman kesime de gittiğine dikkat çekerek, kesintinin bu faktör göz önünde bulundurularak yapılacağını ifade etti.

‘Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesi söz konusu değil’

Öte yandan Merkel, Türkiye ile AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesine ilişkin konuştu.

Gümrük Birliği anlaşmasının genişletilmesinin söz konusu olmayacağını belirten Merkel, Ankara’ya mülteci mutabakatı kapsamında taahhüt edilen mali yardımın ise ödenmeye devam edeceğini belirtti. Anlaşmaya göre Türkiye hükümetine bu kapsamda 3 milyon euro ödenecek.

Almanya Başbakanı Merkel aynı zamanda, Türkiye hükümetiyle diyaloğun sürmesi gerektiğini de ifade ederek, “Sadece Türkiye hakkında değil, Türkiye ile de konuşmalıyız” diye konuştu.

Avusturya Başbakanı: Başaramadık

Avusturya Başbakanı Christian Kern de ilk gün sonunda yaptığı açıklamada, AB’ye katılım öncesi mali yardımlarla Türkiye’yi Avrupa standartlarındaki hukuk devletine yaklaştırmak istediklerini ancak bunu “net bir şekilde başaramadıklarını” ifade etti.

Avrupa Birliği’nin Türkiye’ye 2014-2020 yılları arasında AB’ye katılım öncesi mali yardım kapsamında yaklaşık 4 milyar 450 milyon euro taahhüdü bulunuyor.