Ana SayfaToplumsal CinsiyetMor Dayanışma’dan kampanya: ‘Müfredatta İtaat Müftüde Nikah Olmaz!’

Mor Dayanışma’dan kampanya: ‘Müfredatta İtaat Müftüde Nikah Olmaz!’

HABER MERKEZİ – Mor Dayanışma, müftülere nikah kıyma yetkisi verilmesini onaylayan yasaya ve müfredatta yapılan değişiklere karşı “Müfredatta İtaat Müftüde Nikah Olmaz!” sloganıyla bir kampanya başlattı. Yeni müfredatın cinsiyet eşitsizliğini derinleştirdiğini söyleyen Mor Dayanışma üyesi Gamze Özkök, “Kadın düşmanı politikalara izin vermeyeceğiz” dedi.

Mor Dayanışma müftülere nikah kıyma yetkisi veren yasaya ve yeni müfredata karşı “Müfredatta İtaat Müftüde Nikah Olmaz” sloganıyla bir kampanya başlattı.

Kampanyaya ilişkin İnsan Hakları Derneği’nde (İHD) bir açıklama yapan Mor Dayanışma üyelerinden Perihan Koca, kampanya kapsamında 1 Kasım’da kampanya gazetesi çıkaracaklarını, sokağa mor mikrofon uzatarak sokak röportajları yapacaklarını, kampanyanın ele aldığı iki konu başlığına dair pazarlardan mahallelere, fabrikalara kadar broşürler dağıtıp toplantılar yaparak faaliyet göstereceklerini ifade etti.

‘İktidar kadın düşmanı yasalarla hayatımızı kuşatma altına alıyor’

Koca’nın ardından açıklama yapan Mor Dayanışma üyesi Gamze Özkök, şunları ifade etti:

Kadınların bedenleri ve emekleri üzerinde tahakküm ve denetim mekanizmaları kuran iktidar, kadını özne/birey olmaktan çıkarıp aileyi ve itaatkar anneliği yücelten düzenlemelerle, tecavüzü aklayan sahte çözümler üreten komisyonlarla, hiçbir kadının ve kadın örgütünün fikrini dahi almadan kadın düşmanı yasalar ve eğitim müfredatıyla hayatımızı kuşatma altına alıyor.

Özkök, yeni toplumun inşası için kadınlara yönelik topyekün bir saldırının söz konusu olduğunu belirterek yeni bir tipoloji yaratmak isteyen egemenliğin bunu eğitim sisteminden başlayarak yapacağını sözlerine ekledi.

‘Yeni müfredat cinsiyet eşitsizliğini derinleştiriyor’

“Yeni müfredat içeriği ile toplumsal cinsiyet eşitsizliği ve kadın düşmanlığı derinleştiriliyor” diyen Özkök sözlerine şöyle devam etti:

2015 yılında resmi nikah olmadan dini nikah kıyanlara hapis cezası öngörülmesinin iptalini isteyenler, 2016’da ‘Boşanma ve Tecavüz Yasasını’ geçirmeye çalışanlar şimdi de toplumun yeniden inşasında ‘Nüfus Hizmetleri Kanunu’ adı altında, kadın düşmanı söylemleri ile gündemden düşmeyen müftülere nikah kıyma yetkisini yasallaştırmak istiyor.

‘Eril yasanızı da, müfredatınızı da alın başınıza çalın’

Müftülük yasasının Meclis’ten hızlıca geçirildiğini vurgulayan Özkök, “Kazanılmış haklarımızı, yaşamımızı, emeğimizi, bedenimizi, çocuklarımızın geleceğini kadın düşmanı iktidarın ellerine teslim etmeyeceğiz” dedi.

Gamze Özkök sokak sokak tüm kadınlara ulaşacaklarını belirterek konuşmasını şöyle sürdürdü:

Mor Dayanışma olarak, kadınların olduğu her yerde, tüm yaşam alanlarında ev ev kapı kapı sokak sokak, tenceremizle, tavamızla, neşemizle, coşkumuzla kadınların direnişini ve isyanını örgütleyecek, kadın düşmanı politikalara izin vermeyeceğiz! Eril yasanızı da, müfredatınızı da alın başınıza çalın.