Ana SayfaDünyaNYT: ABD vatandaşları Türkiye’de siyasi rehine olarak hapiste

NYT: ABD vatandaşları Türkiye’de siyasi rehine olarak hapiste

HABER MERKEZİ – ABD’nin önde gelen gazetelerinden New York Times, “Türkiye’deki başarısız darbe girişiminin ardından Amerikalılar siyasi rehine olarak hapse atıldı” başlıklı bir haber yayımladı. Bir düzine kadar ABD vatandaşının Türkiye’de tutuklu olduğunu belirten gazete, “ABD Başkanı Donald Trump’ın ve Başkan Yardımcısı Mike Pence’in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a bizzat çağrı yapmış olduğunu” aktardı.

Amerika Birleşik Devletleri’nin önde gelen gazetelerinden New York Times (NYT), 15 Temmuz darbe girişiminin ardından Türkiye’de tutuklanan ABD vatandaşları ve aileleriyle görüştü.

Tutukluların büyük bir kısmının darbe girişiminin arkasındaki isim olduğu belirtilen Fethullah Gülen’le bağlantılı oldukları iddiasıyla cezaevinde olduklarını kaydeden NYT, ABD’li yetkililerin vatandaşlarının salınmasını sağlamaya güçlerinin yetmediğini ve tutukluların Türkiye’nin Gülen’in iadesi için gösterdiği çabalar kapsamında ‘koz’ olarak kullanıldığını savundu.

Yazıda tutuklamalarla ilgili şu ifadelere yer verildi:

Başkan Trump ve Başkan Yardımcısı Pence, Sayın Erdoğan’a bizzat yapılan çağrının yanı sıra, 78 Kongre üyesince imzalanan bir mektupla Türk hükümetine baskı yaptı. Ancak Amerikalı yetkililer, tahliyeleri sağlama konusunda başarısız bir görüntü sergiliyor. Tutuklamaların Türkiye açısından, Gülen’in Türkiye’ye iade edilmesine dönük bir koz olduğu görülüyor.

“Avukatı, artık davayı nasıl savunacağını bilemediğini söyledi”

NYT’den Carlotta Gall’e konuşan 37 yaşındaki NASA çalışanı bilim insanı Serkan Gölge’nin eşi Kübra Gölge, Hatay’da yaz tatilini geçirirken bir akrabasının ihbarı üzerine Houston’a dönmek için ailesinin evinden ayrıldığı gün tutuklanan eşinin davasında durumun giderek kötüleştiğini belirterek, “Avukat, artık davayı nasıl savunacağını bilemediğini söyledi” dedi.

7 ve 19 aylık oğullarıyla birlikte ülkeden çıkması yasaklanan Gölge, eşinin davasındaki ana kanıtların Bank Asya’da hesabı bulunması ve kardeşinin odasından çıkan 1 dolarlık banknot olduğunu kaydetti.

Eşinin cezasının bu ay görülecek duruşmada açıklanmasının beklendiğini ifade eden Gölge, ABD’deki hayatlarının sona erdiğini de sözlerine ekledi.

NASA’nın eşini ücretsiz izne çıkardığını ve bu sebepten de kredisini ödeyemedikleri Houston’daki evlerini satışa çıkardıklarını söyleyen Gölge, “Eşim çok üzgün. ‘Kalbim çok ağrıyor ama bunların geçeceğini biliyorum’ diyor. Ellerine bir balyoz aldılar ve kafamıza vurdular” diye konuştu.

“Brunson, ‘politik rehine’ olarak tutuluyor”

Ailesiyle birlikte 23 yıldır yaşadığı İzmir’de geçen Ekim ayında tutuklanan papaz Andrew Brunson’ın arkadaşı ve Türkiye’deki Protestan Kiliseleri Derneği’nin Başkanı İhsan Özbek ise din adamının ‘politik rehine’ olarak tutulduğunu söyledi.

“Andrew normal bir Amerikan hristiyanı, casus değil” diyen Özbek, eşini ve çocuklarını tanıdığı Brunson’ın tutukluluğunun çok üzücü olduğunu ifade etti.

“Salıverilmemin tek sebebi, şansımın yaver gitmesi”

Geçen Ağustos ayında tutuklanan ve 4 gün sonra salıverilmesinin ardından ülkeyi terk eden ABD’li profesör Clyde Forsberg de gözaltına alınmasının sebebinin Amerikan vatandaşı olmasını iddia etti.

ABD’li yetkililerin kendisine yardım etmek için çok az şey yaptığını savunan Forsberg, “Salıverilmemin tek sebebi şansımın yaver gitmesi. Gözaltına alındığımda olaylar daha yeni başlamıştı. Açılan dava hala sürüyor ve ben de Brunson gibi aylarca tutsak edilebilirdim. O hala cezaevinde ve bu ben de olabilirdim” diye konuştu.

Yazının tamamına buradan ulaşabilirsiniz.


Bu haber T24 ve Sputnik’ten derlenmiştir.

 




Önceki Haber
SOKAK AKADEMİSİ | Yeni dönemin ilk dersi 'Anarko-Sendikalizm'
Sonraki Haber
ABD ile yaşanan 'vize krizi'nin ardından dolar ve euro yükselişte