Ana SayfaDünyaPeşmerge güçlerinin çekildiği Şengal’de son durum ve açıklamalar

Peşmerge güçlerinin çekildiği Şengal’de son durum ve açıklamalar

HABER MERKEZİ – Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin Kerkük’e saldırısının ardından Peşmerge güçleri Kerkük başta olmak üzere birçok bölgeden çekilmişti. Peşmerge’nin çekilerek  Haşdi Şabi’ye ‘devretmesi’ sonrası Şengal’de son durum ne, YBŞ ve KCK ne diyor?

Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin 16 Ekim’de başlattığı saldırının ardından Peşmerge güçleri, Kerkük başta olmak üzere Mahmur, Şengal, Başika, Germiyan gibi birçok bölgeden çekilmişti.

Peşmerge güçlerinin çekilerek Haşdi Şabi’ye bıraktığı Şengal’de ise durum diğer alanlara göre farklı.

Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) mevcut pozisyonunu koruyarak saldırılara karşı direniş hattını sürdürüyor.

Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Riham Hico, Peşmergenin ‘bir plan çerçevesinde’ çekildiğini belirtirken, çekilmenin gerçekleştiği alanların Haşdi Şabi’ye verildiğini açıklamış ve 2014’teki Şengal katliamını hatırlatarak, Peşmerge’nin “şimdi de Haşdi Şabi ile anlaşarak Şengal’den çekildiğini” vurgulamıştı.


Şengal’den ‘Direnmeye de diyaloga da hazırız’ mesajı


YBŞ’den yapılan açıklamada ”Şengal halkının sorununun ancak ortak bir konsensüs ve diyalog temelinde çözülebileceği” ve “YBŞ-YJŞ güçlerinin mevcut pozisyonunu koruduğu” belirtildi.

Kerkük’te yaşananların ardından “diyalog ve demokratikleşme” çağrısı yapan KCK’den Şengal’deki duruma ilişkin yapılan açıklamada ise Şengal’i terk eden Peşmerge güçlerinin bu adımları atarken KDP’nin kentin savunmasını yapan YBŞ güçleriyle hiçbir görüşme yapmadığına dikkat çekildi ve kentin savunmasına devam edileceği belirtildi.

Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

Şengal içinde ve çevresinde YBŞ ve HPG gerillalarının çatışmamak için daha önce Kürdistan Demokrat Partisi’ne (KDP) bıraktığı yerler de hiçbir direniş gösterilmeden Haşdi Şabi güçlerine terk edilmiştir. KDP, tüm bu adımlar atılırken Kürt halkının öz savunma gücü olan gerillalar ve Özgürlük Hareketimizle hiçbir görüşme ve diyalog içinde olunmamıştır.

Kerkük’e Irak ve Haşdi Şabi’nin saldırılarıyla birlikte önemli bir Kürt nüfusu şehri terk etmeye zorlanmıştır. Bunun kabul edilmesi mümkün değildir. Kürt halkı mutlaka Kerkük’e dönmeli, hiçbir siyasi güç ve Irak devleti de buna engel olmamalıdır. Kerkük’ü Kürtsüzleştirme politikası yürütülürse, bu, sürekli gerilim ve çatışma anlamına gelir. Bu da Kürtler dahil hiçbir halkın ve siyasi gücün hayrına olmayacaktır.

Previous post
Bakanlık 'ruhsatsız' demişti: Şırnak’taki maden ihaleyle özel şirkete verilmiş
Next post
Kent Sivil Meclis’e bırakılacak: IŞİD’den kurtarılan Rakka’da özgürlüğün fotoğrafları