Ana SayfaDünyaReferandumun ardından: Katalonya’da neler oluyor?

Referandumun ardından: Katalonya’da neler oluyor?

HABER MERKEZİ – İspanya’nın itirazlarına ve polis müdahalesine rağmen 1 Ekim’de bağımsızlık referandumuna giden ve yüzde 92 oyla ‘bağımsızlığa evet’ diyen Katalonya’da neler oluyor?

Katalonya Özerk Yönetimi ve İspanya arasındaki ‘bağımsızlık gerginliği’ tırmanıyor.

Katalonya Başkanı Carles Puigdemont’un, İspanya’nın itirazları ve polis müdahalelerine rağmen 1 Ekim’de gerçekleştirilen ve yüzde 92 oyla ‘evet’in kazandığı bağımsızlık referandumdan sonra, “yurtdışından gelen oyların sayımının tamamlanmasının ardından Pazartesi günü ‘bağımsızlık’ ilan edeceklerini” açıklamıştı.

Rajoy Katalonya ile ‘müzakere’yi reddediyor

Dün, İsviçre iki yönetim arasında ‘arabulucu’ olmayı teklif ederken, oy vermeye giden yaklaşık 900 Katalonya vatandaşının yaralanmasının ardından ‘görüntüleri yalanlayan’ İspanya Başkanı Mariano Rajoy ise, Katalonya’yı “vahşice devleti sabote etmek” ile suçlayıp görüşme gerçekleştirmeyeceğini söyledi.

İspanya Anayasa Mahkemesi Katalonya Özerk Bölgesi Parlamentosu’nun pazartesi günü toplanmasını yasaklama kararı aldı.

Aynı zamanda, İspanya’ya bağlı askerler, bağımsızlık ilan edilmeye çalışılması durumunda polisle birlikte ‘müdahale’ etmek, polise lojistik destek sağlamak adına Barcelona yakınlarındaki kentlere konuşlandırıldı.

Katalonya: Pazartesi günü İspanya yasaklasa da parlamento toplanacak

Katalonya Dışişleri Bakanı Raül Romeva bugün yaptığı açıklamada, “Pazartesi günü meclis toplanacak, tartışacak. Bu değişmeyecek bir plan” dedi.

Romeva, bunun anayasal bir kriz oluşturup oluşturmayacağı sorusuna ise “Zaten kriz var” yanıtını verdi.

Katalonya polisinin suçu: İspanyol polisini ‘koruyamamak’

Katalonya Emniyet Müdürü Josep Lluís Trapero ve ‘isyana teşvik’ ile suçlanan bağımsızlık yanlısı sivil toplum kuruluşları liderleri Jordi Sànchez ve Jordi Cuixart, bugün İspanya Milli Mahkemesi’ndeki duruşmaya katıldı.

Katalonya polisi ise “bağımsızlık yanlısı protestolar sırasında İspanya polisini göstericilerden koruyamamak” ile suçlandı.

Duruşmaya katılmak isteyen Basklı ve Katalonyalı hükümet yetkilileri polis engeli ile karşılaştı, tarafların 4 ila 15 yıl arası hapsi isteniyor.


Cataloniavotes, Catalannews, Politico.eu sitelerinden Karınca Dış Haberler tarafından derlenmiştir.