Ana SayfaGüncelŞemdinli’de asker ateş açmış bir kişi yaşamını yitirmişti: Valilik ‘kaza’, yaralı kurtulan yurttaş ‘kurşun’ dedi

Şemdinli’de asker ateş açmış bir kişi yaşamını yitirmişti: Valilik ‘kaza’, yaralı kurtulan yurttaş ‘kurşun’ dedi

HABER MERKEZİ – Şemdinli’de sivil bir araca karakoldan açıldığı belirtilen ateş sonucu Çetin Başer’in hayatını kaybettiği, Kerimhan Zerender’in ağır yaralandığı olaya dair, aile ile yaralı kurtulan Zerender’den farklı, Hakkari Valiliği’nden farklı açıklamalar geldi. Zerender, “Karakol yakınında her zamanki yerden döndük. Askerlerin bağırışlarını duydum, sonra arabaya ateş ettiler” derken, Valilik açıklamasında ise araca “dur ihtarına” uymadığın için ateş edildiği, olayda yaşamını yitiren Başer’in o sırada meydana gelen trafik kazası sonucu yaşamını yitirdiği savunuldu.

Hakkari’nin Şemdinli ilçesinde dün Durak Karakolu’ndan sivil bir araca açıldığı belirtilen ateş sonucu araç içinde bulun Çetin Başer’in yaşamını yitirmiş, Kerimhan Zerender ise yaralanmıştı.

Şemdinli Devlet Hastanesi’nde tedavisi süren ve kaldığı odanın kapısında polisin nöbet tuttuğu Zerender, Yüksekova-Şemdinli yolu üzerinde bulunan karakoldan açılan ateşle araç sürücüsü Başer’in vurulduğunu ve aracın kaza yaptığını açıkladı.

‘Çetin’e kurşun isabet etti’

Mezopotamya Ajansı’nda yer alan habere göre karakola yakın her zamanki yerden döndüklerini belirten Zerender, yakınları aracılığıyla olay anını şöyle anlattı:

Şemdinli’den Yüksekova yönüne giderken karakol yakınından, daha önce de dönüş yaptığımız yerden geri döndük. Döndüğümüz esnada askerlerin bağırışlarını duydum. Sonra da arabaya ateş ettiler. Ateş ettiklerinde seyir halindeydik. Çetin’in vücuduna kurşunların isabet etmesi üzerine kaza yaptık. Sonrasını hatırlamıyorum.

Aile: Polis olayı kaza olarak yansıtacak

Zerender’in basına konuşmaması yönünde tehdit edildiğini belirten yakınları, polis ve askerin olayın kamuoyuna “kaza” olarak duyurulacağını söylediklerini belirtmişti.

Valilik ‘kaza’ dedi

Olayla ilgili Hakkari Valiliği’nden de bir açıklama geldi.

Araca “dur ihtarına” uymadığın için ateş edildiği, olayda yaşamını yitiren Başer’in o sırada meydana gelen trafik kazası sonucu yaşamını yitirdiği belirtilen Valilik açıklamasında ise şu ifadeler yer aldı:

Şemdinli istikametinden Yüksekova istikametine gitmek üzere seyir halinde bulunan ve sürücülüğünü Çetin Başer isimli şahsın yapmış olduğu, 31 TK 906 plakalı Nissan marka araç, öncelikle şahıs ve araç kontrolü için yol üzerinde bekleyen diğer araçların bulunduğu sıraya girmiş, sıranın kendisine gelmesi esnasında ise yol kontrol ve arama noktasının ilk girişinde bulunan görevli personelin hemen önünden telaşlı ve panik halinde bulunduğu bölgeden hızlı bir şekilde geri dönerek yüksek hızla Şemdinli istikametine doğru kaçmaya başlamıştır.

Bu durum üzerine yol kontrol ve arama noktasındaki görevli personel, öncelikle kaçan şüpheli araca birkaç kez bağırarak ‘Dur’ ihtarında bulunmuş, tüm ikazlara rağmen şüpheli araç kaçmaya devam etmiştir. Görevli personel bu durum üzerine, üzerinde bulunan ateşli silah ile öncelikle havaya dört kez uyarı atışında bulunmuş ve aracı durdurmaya çalışmış; ancak şahsın çok hızlı bir şekilde kaçması, kaçan şahsın bölücü terör örgütü mensubu ve bombalı araç olabilme ihtimaline karşın aracın ilerleyebilmesini engellemek maksadıyla, önce aracın sağına ve soluna birer kez, devamında ise tekerlerine doğru iki kez ateş etmiştir. Ancak şüpheli araç hiçbir şekilde durmayarak kaçmaya devam etmiştir.

31 TK 906 plakalı Nissan marka şüpheli araç, yol kontrol ve arama noktasının yaklaşık 300 metre ilerisinde sürücünün direksiyon hakimiyetini kaybetmesi nedeniyle karşı şeritten gelen TIR’a çarpmış, meydana gelen trafik kazası sonucunda hem aracın kullanılamaz hale gelmesi hem de sürücünün yaralanması sebebiyle şüpheli araç durmak zorunda kalmıştır.

Devamında araçta yapılan kontrolde kaçan araç sürücüsünün Çetin Başer, yanında bulunan şahsın ise Kerim Zerender olduğu tespit edilmiştir. Şahıslardan yaralı olan Çetin Başer 112 acil servis ile Şemdinli Devlet Hastanesi’ne sevk edilmiş ancak şahıs hastaneye giderken hayatını kaybetmiştir. Şahsın kesin ölüm sebebi yapılacak otopsi sonucu tespit edilecektir. Araçta yapılan kontrolde, aracın alt kısmına zulalanmış vaziyette bulunan 85 kg Al Fakher marka kaçak nargile tütünü tespit edilmiş olup konu ile ilgili adli tahkikat devam etmektedir.