Ana SayfaDünyaŞengal’den ‘Direnmeye de diyaloga da hazırız’ mesajı

Şengal’den ‘Direnmeye de diyaloga da hazırız’ mesajı

HABER MERKEZİ – Peşmerge güçlerinin geri çekilerek Haşdi Şabi’ye bıraktığı yerlerden biri olan Şengal’den “Direnmeye de diyaloga da hazırız” mesajı geldi.

Kerkük’te Irak ve Haşdi Şabi güçlerinin saldırılarına karşı kenti terk eden Peşmerge güçlerinin geri çekildiği yerlerden biri de Şengal.

Peşmerge güçlerinin 3 Ağustos 2014 tarihinde IŞİD saldırısında da geri çekilmesiyle soykırıma uğrayan Şendal’deki Ezidilerin ne yapacağı ise merak konusu.

2014’ten bu yana kendi özsavunma gücünü oluşturan Şengal’den gelen mesaj net: “Direnmeye de diyaloga da hazırız”.

Şengal Meclisi Eşbaşkanı: Peşmerge bir plan çerçevesinde çekildi

Son gelişmelere ve bundan sonra ne yapacaklarına dair MA’dan Selami Aslan’a konuşan Şengal Demokratik Özerk Meclisi Eşbaşkanı Riham Hico, Peşmergenin ‘bir plan çerçevesinde’ çekildiğini belirtirken, çekilmenin gerçekleştiği alanların Haşdi Şabi’ye verildiğini söylüyor.

Hico, Ezidi halkının ‘bir kez daha’ kandırıldığını ifade ediyor ve 2014’teki Şengal katliamını hatırlatarak, Peşmerge’nin “şimdi de Haşdi Şabi ile anlaşarak Şengal’den çekildiğini” vurguluyor.

Hico, yaşananların ardından ne yapacaklarını ise şöyle anlatıyor:

Bizler önümüze Demokratik Özerk Şengal Projesini koymuş durumdayız. “Şengal’de sadece Ezidiler yok” diyoruz; Şii de var, Müslüman da var. Ferman’da onların da evleri yakıldı, talan edildi ve katledildiler.

Kendi halklarımızın özgücü ile özerk bir yaşam kurmak için önümüze koyduğumuz Demokratik Özerk Şengal Projemizi daha da güçlendirmek için mücadelemize devam edeceğiz.

Peşmerge’nin varlığının ya da şimdi Haşdi Şabi’nin olmasının ‘aynı anlama geldiğini’ de söyleyen Hico,  şöyle devam ediyor:

Bizim herhangi bir güce değil, bilakis halkımızın karar ve destek verdiği Demokratik Özerk Şengal modelimize Şengal’deki güçlerin ihtiyacı var. Bizler halkımızın kazanımlarına el uzatmak isteyenlere karşı direneceğimiz gibi halkımızın ihtiyaç ve çıkarlarına göre de diyaloglara açığız.

Previous post
Şırnak'ta kömür ocağında göçük: 7 işçi yaşamını yitirdi
Next post
Mersin'de polis servis aracına bombalı saldırı