Ana SayfaBilim ve TeknolojiStephen Hawking 1966’da yazmıştı: ‘Genişleyen Evrenlerin Özellikleri’ ücretsiz erişime açıldı

Stephen Hawking 1966’da yazmıştı: ‘Genişleyen Evrenlerin Özellikleri’ ücretsiz erişime açıldı

HABER MERKEZİ – Dünyaca ünlü astrofizikçi Stephen Hawking’in 1966’da yazdığı “Genişleyen Evrenlerin Özellikleri” isimli doktora tezi, ücretsiz bir şekilde kamu ile paylaşılıyor. Hawking tezin, Cambridge Üniversitesi Açık Erişim Haftası kapsamında dünya genelinde internet üzerinden erişime açılması ile ilgili, “Her yerden herkes bilgiye ücretsiz ve limitsiz ulaşabilmeli” diyor.

1966’da 24 yaşında olan Stephen Hawking, Cambridge Üniversite’sinden yeni mezun olmuştu ve ‘evrenlerin genişlemesi’ üzerine bir doktora tezi yazmıştı.

“Genişleyen Evrenin Özellikleri” isimli tez, ücretsiz bir şekilde kamuya açılacak; isteyen herkes internet üzerinden doktora tezini indirebilecek.

“Her yerden herkes bilgiye ücretsiz ve limitsiz ulaşabilmeli”

Guardian’ın haberine göre Stephen Hawking, çalışmasına ücretsiz erişim sağlanabilmesinin başkalarına ilham vereceğini, sadece düşünmenin ve öğrenmenin değil çalışmaları paylaşmanın da değerinin anlaşılacağını umuyor:

Dünyanın neresinde olurlarsa olsunlar insanların aşağıya doğru ayaklarına değil; yıldızlara bakmasını, evrendeki yerlerini merak etmelerini ve kozmozu anlamlandırmaya çalışmalarını istiyorum. Herkes, her yerden sadece çalışmalarımın ücretsiz, kısıtlanmamış versiyonlarına değil, dünya genelindeki insan kavrayışına dair ipuçları barındıran her mükemmel ve ilham verici akla ulaşabilmeli.

Açık Erişim Haftası kapsamında birçok çalışmaya ücretsiz bir şekilde ulaşılabilecek

Evrenlerin genişlemesinin nedenleri ve sonuçlarına yoğunlaşan çalışmayı “tarihi” olarak nitelendiren Cambridge Üniversitesi ise tezin şimdiden ücretsiz bilgi havuzları Apollo’da en çok aratılanlardan biri olduğunu açıklıyor.

Çalışmasında Isaac Newton, James Clerk Maxwell ve Albert Einstein’tan esinlendiğini belirten Hawking’in çalışması 23-29 Ekim Açık Erişim Haftası 2017 kapsamında, 8 milyon kitap, bir milyon harita, 15 bin araştırma makalesi, 10 bin fotoğraf ile birlikte Apollo’da erişilmeyi bekliyor.


Karınca Dış Haberler

 

Previous post
'Rakka, Suriye’de yeni gelişmelerin kapısını aralayacak'
Next post
Diyarbakır'da uzman çavuşa silahlı saldırı