Ana SayfaGüncelŞule İdil Dere’nin iddianamesi 17 ay sonra hazırlandı: Ölümünden İBB ve İSTAÇ sorumlu

Şule İdil Dere’nin iddianamesi 17 ay sonra hazırlandı: Ölümünden İBB ve İSTAÇ sorumlu

HABER MERKEZİ – Kadıköy’de hafriyat kamyonunun çarpması sonucu hayatını kaybeden Şule İdil Dere’nin ölümüne ilişkin iddianame 17 ay sonra hazırlandı. İddianamede İBB ve İSTAÇ A.Ş. birlikte sorumlu tutuldu.

İstanbul Üniversitesi İngilizce İktisat Bölümü 3’üncü sınıf öğrencisi Şule İdil Dere 12 Mayıs 2016 tarihinde Kadıköy Yoğurtçu Parkı’nda yürürken İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) ait hafriyat kamyonunun altında kalarak hayatını kaybetmişti.

Olayın ardından soruşturma başlatılmış kamyonun şoförü Mümin K. gözaltına alınıp serbest bırakılmıştı.

Dere’nin hayatını kaybetmesine sebep olan olaya ilişkin iddianame ise 17 ay sonra hazırlandı.

İddianame İstanbul Anadolu 57. Asliye Ceza Mahkemesi Hâkimliği tarafından kabul edildi.

İddianamede İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin asıl işveren olduğu (İBB) ve İSTAÇ A.Ş.’nin yüklenici firma olduğu kabul edildi.

Her iki kurumdan şoför dahil 7 kişinin TCK 85/1 maddesinden “taksirle ölüme neden olmak” suçundan 2-6 yıl arası hapsi istendi.

İBB ve İSTAÇ A.Ş. birlikte sorumlu tutulduğu iddianamede yetkililerin yargılanacağı suçun niteliği tek tek tarif edildi.

İddianamede Şule İdil Dere’nin ölümüne neden olan çalışmayı İBB ve İSTAÇ A.Ş.’nin Kurbağalıdere-Yoğurtçu Parkı’nda birlikte yürüttüğü, çalışmada hiçbir yaya can güvenliği tedbiri alınmadığı kaydedildi.

Yargılanacak kişilerin bu tedbiri almak ve denetlemekle görevli oldukları ve can alınmasına nasıl göz yumdukları sorusu yöneltildi.

Dere’nin yaşamını yitirmesine neden olan çalışmada Kıyı Temizleme Şefi ve 2 Kontrol Elemanı olarak yer alan ve yargılanmasına izin verilen 3 kişinin “bilirkişi raporunda ayrıntılı olarak anlatılan güvenlik tedbirlerinin alınmasını sağlamadıkları, bu yönde çalışma yapmadıkları, yüklenici firmayı denetlemedikleri” belirtildi.

Şule İdil Dere’nin cenazesi henüz kaldırılmamışken serbest bırakılan şoför için ise iddianamede 2 yıl ceza talep edildi.