Ana SayfaDünyaSuriye: Türkiye’nin İdlib’deki varlığı düpedüz saldırganlık ve işgal

Suriye: Türkiye’nin İdlib’deki varlığı düpedüz saldırganlık ve işgal

HABER MERKEZİ – Suriye Enformasyon Bakanı Muhammed Ramiz Tercüman, Türkiye’nin İdlib’e yönelik başlattığı askeri operasyonu ve ABD’nin bazı bölgelerdeki varlığını ‘düpedüz saldırganlık ve işgal’ olarak değerlendirdi.

Suriye Enformasyon Bakanı Muhammed Ramiz Tercüman, Türkiye’nin İdlib’e yönelik başlattığı askeri operasyonun, sınırdaki noktalarda bulunmasının ve ABD’nin bazı bölgelerde, kuzeyde ve El Tanf’taki varlığının saldırganlık ve işgal olduğunu söyledi.

Sputnik’te yer alan habere göre RIA’ya konuşan Tercüman, “Tüm bunları Suriye’nin egemenliğini, uluslararası hukuku ve BM kararlarını ihlal eden düpedüz bir saldırganlık olarak görüyoruz” dedi.

Operasyona karşılık sinyali veren Tercüman şöyle konuştu:

Bu saldırganlığa uygun zamanda uygun şekilde karşılık verme hakkımız var. Suriye ordusu, Suriye’nin kuzeyinden güneyine, doğusundan batısına her kum taneciği üzerinde kontrolü ele alacak” ifadelerini kullandı.

Suriye ‘Askerlerinizi çekin’ demişti

Öte yandan Suriye’nin resmi haber ajansı SANA geçtiğimiz günlerde Suriye Dışişleri Bakanlığı’ndan bir yetkiliye dayandırarak verdiği haberde devlet yönetiminin Türkiye’nin İdlib’e yönelik başlattığı askeri operasyonu kınadığını ve askerlerin derhal bölgeden çekilmesi gerektiğini ifade etmişti.

İdlib operasyonu

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 7 Ekim’de yaptığı açıklamada, “İdlib’de ciddi bir harekat var ve bu devam edecek. İdlib’in içi bizim, dışı Rusya’nın korumasında olacak” sözleriyle duyurmuştu.

Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) de Suriye sınırını 8 Ekim’de geçerek “keşif faaliyetlerine” başlamıştı.

12 Ekim’de ise “Gözlem Noktalarını teşkil faaliyetlerine başlamak” amacıyla TSK, İdlib’e birliklerini konuşlandırmıştı.

Ankara’nın operasyondaki amacı ne?

Gazeteci-yazar Fehim Taştekin, İdlib operasyonuna dair değerlendirmesinde Ankara’nın amaçlarından birinin “Kürtlerin kontrolündeki Afrin’e müdahale” olduğuna dikkat çekmişti.

Taştekin’e göre Türkiye’nin operasyondaki dört amacını şöyle sıralıyor:

  • Türkiye başından beri İdlib’de Rusya ve İran’la ortaklığın karşılığında Kürtlerin kontrolündeki Afrin’e müdahale fırsatı arıyor. TSK’nin İdlib’de konuşlanmasıyla Afrin üzerindeki baskı artacak. Ankara bu operasyonu kamuoyuna ‘Akdeniz’e kadar Kürt koridoru planını önleme hamlesi’ olarak sunuyor.
  • Türkiye’nin sahaya inmekteki ikinci amacı olası bir göç dalgasını önlemek.
  • Üçüncü hedef savaşı kendi sınırlarından uzak tutmak. Rusya’nın desteğiyle Suriye ordusunun silahlı grupları kuzeye sürüklemesi Ankara’nın önlemeye çalıştığı bir senaryo.
  • Ayrıca Türkiye, Cerablus-El Bab cebinden sonra İdlib’de asker konuşlandırarak Suriye’nin geleceğini şekillendirecek süreçte daha fazla söz sahibi olmayı umuyor.