Ana SayfaEkonomi‘Türkiye ile silah ticareti beklemede, Almanya’dan onay çıkması zor’

‘Türkiye ile silah ticareti beklemede, Almanya’dan onay çıkması zor’

HABER MERKEZİ – Türkiye ile Almanya arasındaki silah ve mühimmat ticaretindeki gelişmeleri değerlendiren Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall CEO’su Armin Papperger, Türkiye ile silah ve mühimmat alanında birçok projenin beklemede olduğunu belirterek, “Türkiye ile ilişkiler düzelmedikçe, Almanya’dan onay çıkması zor” diye konuştu.

Almanya ile Türkiye arasında son dönemde yaşanan siyasi gerilim, iki ülke arasındaki silah ve mühimmat ticaretini de etkiliyor.

Alman savunma sanayi şirketi Rheinmetall’in CEO’su Armin Papperger TSK’ye ait Leopard tanklarının modernizasyonu ve iki ülkenin birlikte savaş uçakları için mühimmat üretme planları gibi birçok projenin beklemede olduğunu ve hükümetlerden onay alamadığını kaydetti.

Almanya’dan halihazırda Türkiye’ye silah ihracatları için hükümetten izin alınması olasılığının oldukça düşük olduğunu vurgulayan Papperger, “Türkiye ile ilişkiler düzelmedikçe, Almanya’dan onay çıkması zor” diye konuştu.

Rheinmetall’in Türkiye’de tank üretimi için bir fabrika kurma planları ise 15 Temmuz darbe girişiminin ardından yaşanan gelişmeler nedeniyle protestolara neden olmuştu.

DW Türkçe’nin haberine göre bir grup protestocu, Rheinmetall’in Türkiye’de tank fabrikası kurma planlarını geçen Mayıs ayında Berlin’deki Alman meclis binasının önüne bir tank getirerek protesto etmiş ve projenin durdurulmasını talep etmişti.

Karar 2018’de alınacak

Öte yandan Türkiye hükümetinin yaklaşık 7 milyar euroluk tank projesi Altay’ı, 100 ile 200 tanklık ilk bölümünün ihalesini Rheinmetall ile kamyon ve otobüs üreticisi BMC firmasının 2016 yılında Ankara’da ortaklaşa kurdukları RBSS’nin alması söz konusu.

Rheinmetall, RBSS’nin hisselerinin yüzde 40’ına sahip. Siparişle ilgili kararın ise 2018’de alınması bekleniyor.

Ancak Berlin’den ihracat için onay çıkmaması halinde Almanya’dan yedek parça, üretim planı veya bilgi aktarımı yapılamayacağını söyledi.

Öte yandan Papperger, “Tankları hemen istiyorlarsa bu gerçekçi değil” diye konuştu.

‘Türkiye’de tank fabrikası kurma planı yok’

Altay tank projesine olası katılım için hazırlık amacıyla Türkiye’de 10 civarında çalışana sahip olan Rheinmetall’in CEO’su Armin Papperger, firmasının Türkiye’de tek başına bir tank fabrikası kurmayı ise kesinlikle planlamadığını vurguladı.

Papperger böyle bir girişimin ihracat onayı bir yana Türkiye hükümetinden onay alınmasının da mümkün olmadığına işaret etti.

Papperger ilk adımda modernize edilecek Leopard tankı sayısının ise 40 olduğunu belirtti.

Türkiye’deki savaş tankı sayısı 1300’ün üzerinde

Türkiye’de halihazırda 350’si Leopard 2 tipi olmak üzere 1300’ün üzerinde savaş tankı bulunuyor.

Papperger savaş uçakları için iki ülkenin birlikte mühimmat üretme projesinin ise yıllardır konuşulduğunu, ancak bu konuda herhangi bir ilerleme kaydedilmediğini kaydetti.

Previous post
29 Ekim törenleri: Erdoğan, Anıtkabir'i ziyaret etti
Next post
Şırnak’ta ‘ölüm kuyuları’: İşsizlikle ölüm tehlikesi arasında tercihe zorlanmak