Ana SayfaGüncelTÜSİAD’dan ‘vize krizi’ açıklaması: ABD ile gerilim endişe verici, ilişkiler normalleşmeli

TÜSİAD’dan ‘vize krizi’ açıklaması: ABD ile gerilim endişe verici, ilişkiler normalleşmeli

HABER MERKEZİ – Türkiye ile ABD arasındaki ‘vize krizi’nin ardından TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “ABD ile gerilim endişe verici, ilişkiler normalleşmeli” dedi. TÜSİAD’dan yapılan yazılı açıklamada ise “Vize krizini itidal içinde çözecek diplomatik süreçler bir an evvel başlatılmalıdır” ifadesi kullandı.

ABD Büyükelçiliği’nin Türkiye’de göçmen olmayan vize hizmetlerinin süresiz askıya alındığını duyurmasının ardından, Türkiye’nin Washington Büyükelçiliği de benzer bir açıklama yaparak Türkiye’nin ABD vatandaşlarına uyguladığı vize uygulamalarının askıya alındığını duyurulmasıyla başlayan krize dair Türkiye Sanayici ve İşadamları Derneği’nden (TÜSİAD) bir açıklama geldi.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Tuncay Özilhan, “ABD ile gerilim endişe verici, ilişkiler normalleşmeli” dedi.

Bloomberg’e konuşan Özilhan, ABD ile Türkiye arasında uzun zamandır biriken sorunlar olduğunu ifade etti ve diplomatik kanalların devreye sokulmasıyla ABD ile ilişkilerin normalleşmesi gerektiğini belirtti.

TÜSİAD Yüksek İstişare Konseyi Başkanı Özilhan, şunları söyledi:

Uzun süredir birikerek gelen sorunlar artık bir ’sorunlar yumağına’ dönüştü. 50 yıldır ABD ile ilişkileri izleyen biri olarak söyleyebilirim ki iki ülke çok az böyle sorun yaşadı. Batı’da son dönemde Türkiye’nin Rusya, İran ve Venezuala temasları sonrasında ’Türkiye eksen mi değiştiriyor?’ sorusu var. ABD ve Batı’ya da Türkiye ile ilişkileri normalleştirmek için görev düşüyor.

Özilhan’ın ardından TÜSİAD’dan bir de yazılı açıklama geldi. Açıklama şöyle:

Dün gece başlayan vize krizini itidal içinde çözecek diplomatik süreçler bir an evvel başlatılmalıdır. Uluslararası ilişkilerde müttefik ülkeler arasında, belirli konular üzerinde anlaşmazlık ya da öncelik farklılıklarının bulunması doğaldır. Ancak bu anlaşmazlık ve farklılıklar, sağduyulu diplomasi ile çözüme kavuşturulmalıdır. ABD Büyükelçiliği tarafından alınan bu karar ve mütekabiliyet ilkesinin doğurduğu sonuçlar çerçevesinde, iki ülke arasındaki anlaşmazlıkların esas sorumlusu olmayan vatandaşlar ve de ülkeler arasındaki ekonomik, sosyal, kültürel ve akademik ilişkiler zarar görecektir. Bu krizin ikili ilişkilerin temellerini sarsmadan, karşılıklı güven ve yapıcı diyalog eşliğinde hafifletilmesi, akabinde de yaşanan anlaşmazlıkların hızlı bir şekilde çözülmesi öncelikli beklentimizdir.

‘Vize krizi’nde ne oldu?

ABD’nin Ankara Büyükelçiliği dün akşam saatlerinde, yaptığı duyuruda Türkiye’de göçmen olmayan vize hizmetlerinin süresiz askıya alındığını açıkladı.

Açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, ABD Hükümeti’ni, Türkiye Cumhuriyeti Hükümeti’nin ABD Misyonu’nun tesisleri ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, Büyükelçiliğimiz ve Konsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, Türkiye’deki tüm ABD diplomatik misyonlarındaki göçmen olmayan vize hizmetleri askıya alınmıştır” denildi.


ABD, Türkiye’den vize başvurularını süresiz askıya aldı


Bu gelişmenin hemen ardından da Türkiye’den benzer bir açıklama yapıldı.

Açıklamada, “Son zamanlarda yaşanan olaylar, Türk hükümetini, ABD hükümetinin Türk misyonlarının tesislerinin ve personelinin güvenliğine ilişkin taahhütlerini yeniden değerlendirmek zorunda bırakmıştır. Söz konusu değerlendirme sürecinde, ABD’deki büyükelçiliğimize ve başkonsolosluklarımıza gelen ziyaretçi sayısını en aza indirgemek amacıyla, şu andan itibaren geçerli olmak üzere, ABD’deki tüm misyonlarımızdaki ABD vatandaşlarına yönelik vize işlemleri askıya alınmıştır. Söz konusu uygulama etiket vizenin yanısıra e-Vize ve sınırda bandrol vize uygulamalarını da kapsamaktadır” denildi.


ABD ile yaşanan ‘vize krizi’nin ardından dolar ve euro yükselişte


‘Vize krizi’ ABD basınında: ‘İttifak baş aşağı; ilişkiler Kuzey Suriye’de gerilmişti’


 

Previous post
85 gündür eylemde olan DHL işçileri: 'Direnişin ateşi içimizi ısıtacak'
Next post
Seyhan Belediyesi kadınların tezgahlarını ellerinden alıp kafelere ve Kızılay'a tahsis ediyor