Ana SayfaGüncelTutuklu HDP’li vekiller için Türkiye’nin talebine AİHM’den yanıt

Tutuklu HDP’li vekiller için Türkiye’nin talebine AİHM’den yanıt

HABER MERKEZİ – Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi, Türkiye’nin tutuklu HDP milletvekilleri için istediği ek savunma süresi talebini 6 haftadan 3 haftaya sınırlandırarak verdi.

Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), Halkların Demokratik Partisi’nin (HDP) Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ile eski eş genel başkanı Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu dokuz tutuklu milletvekili milletvekillerinin avukatlarının yaptığı başvuruyu kabul ederek, Türkiye’den savunma istemişti.


AİHM tutuklu HDP milletvekilleri için Türkiye’den savunma istedi


AİHM’in tutuklu HDP’li vekillerin başvuruları ile ilgili savunmalarını sunmak üzere Türkiye’ye ilk önce 20 Ekim’e kadar süre verdi.

Ancak sürenin dolmasından bir gün önce (19 Ekim’de) Türkiye’nin AİHM’den 6 haftalık ek süre talep ettiği öğrenildi.

Duvar’dan Hacı Bişkin’in haberine göre AİHM, Türkiye’nin istediği savunma süresini kısaltarak verirken, süreyi 3 haftayla sınırlandırıldı.

Başvuruları yapan avukatlardan HDP Hukuk Komisyonu’ndan avukat Ramazan Demir, konuya ilişkin şu açıklamalarda bulundu:

Türkiye bu savunmaları bugüne kadar verebilirdi ancak kasıtlı olarak ağırdan aldı. AİHM’in süre verdiği ilk tarih olan 20 Haziran’dan bugüne kadar devlet hiçbir hazırlık yapmadı. Milletvekillerinin yargılandığı mahkemelerden daha geçen ay bilgi istemeye başlamış. Bu da AİHM’in verdiği süreyi kötü niyetli olarak kullanmak demek aslında.

Türkiye 10 Kasım’a kadar savunmayı vermek zorunda. Bu sürenin bir daha uzatılmasını beklemiyoruz. Türkiye 10 Kasım’dan önce savunmasını gönderir. Göndermezse herhangi bir yaptırımı yok ancak AİHM önünde vekil tutuklamalarını savunamamış olur ki zaten bu konuda kalmamış olan prestiji için ayrıca kötü olur.

Tutuklu milletvekilleri

4 Kasım’da başlayan operasyonlar kapsamında bugüne kadar 44 HDP milletvekili gözaltına alındı, 15 milletvekili tutuklandı.

Besime Konca, Meral Danış Beştaş, Nihat Akdoğan, Ayhan Bilgen ve Leyla Birlik bir süre tutuklulukların ardından tahliye edilirken cezaevlerinde HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş ve eski eş genel başkan Figen Yüksekdağ’ın da aralarında olduğu 9 milletvekili halen cezaevinde bulunuyor.