Ana SayfaÇeviriTutulmayan sözler, değiştirilen tarihler: Nestlé, Mars ve Hershey’nin orman talanı devam ediyor

Tutulmayan sözler, değiştirilen tarihler: Nestlé, Mars ve Hershey’nin orman talanı devam ediyor

HABER MERKEZİ –  Nestlé, Mars ve Hershey markaları, küresel üretim zincirleri içerisinde yağmur ormanlarının yok olmasına yol açan palm yağı üretiminin sonlandırılması için verdiği sözleri tutmuyor. Firmalar, kendi belirledikleri tarih hedeflerini ertelerken, Sumatra Yağmur Ormanları’nda kaplan, orangutan ve fillerin beraber yaşadığı son alan da yok olma tehdidi altında.

Nestlé, Mars ve Hershey markaları, ağaçların yok edildiği Endonezya ormanlarından palm yağı almayacaklarına yönelik verdikleri sözü bozmakla suçlanıyor.

Yağmur Ormanları Eylem Ağı (RAN), tüketicilerin, üretim zincirini ‘düzeltme’ sözü veren şirketler tarafından kandırıldığını; şirketlerin üretim zincirinde yapacakları değişikliği gözden geçirdiğini veya ertelendiğini ifade etti.

Guardian’a  konuşan RAN sözcüsü Laurel Sutherlin, şirketlerin palm yağı üretimini ve ortaya çıkardıkları tehlikeyi şöyle anlattı:

Nestlé, Mars ve Hershey kendilerine göre (palm yağı) hedefler seçti, sonra da amaçlarına ulaşamayınca kuralları haksız bir şekilde değiştirdi. Kaplan, orangutan ve fillerin soyunun tükenmesinin önüne geçmek için hata payına artık yer yok.

Sumatra Yağmur Ormanları, bu her üç canlının beraber -gergedan, bulut benekli leopar ve malaya ayısı ile birlikte- yaşadığı son yer de kazançlı palm yağı plantasyonlarının tropik orman alanına yasa dışı bir şekilde girmesiyle yok oluyor.

Bu üç markanın palm yağını aldığı tacirler arasında, bölgede yasadışı tomrukçuluk yapanlar da bulunuyor.

Tutulmayan sözler ve değiştirilen tarihler

Greepeace’in 2010 yılında yürüttüğü KitKat kampanyasının ardından Nestlé, üretim zincirlerinin yol açtığı ormansızlaştırmayı 2015 yılında sonlandırılmış olacaklarına dair söz vermişti.

Ran’ın açıkladığı bir başka rapor ile birlikte bu söze “1 Şubat 2013 tarihinden itibaren yağmur ormanlarından dönüştürülen bölgelerden kaynak kullanılmayacağı” tahaddüdü de eklenmişti.

Verilen sözler konusunda bazı adımlar atılmış olsa da bu hedefler gerçekleştirilmezken, Nestlé, belirledikleri yeni tarihi 2020 olarak seçtiklerini açıkladı.

Hershey de bu konudaki hedef tarihini 2016 olarak belirlemişti. Ancak daha sonra bu tahaddüdün yerine getirilmesi için 2020 yılını yeni tarih olarak duyurmuştu.

Palm yağı üretiminde adı geçen bir başka firma Mars’tı.

Mars, “bahsi geçen bölgeden palm yağı satın alınmasının 2015 yılının sonunda durdurulacağını” ifade etmiş, ancak bu söz de yerine getirilmemişti.

Ran kampanya yöneticisi Gemma Tillack, markaların verdiği ve tutmadığı sözlere ilişkin konuştu.

Tillack, “Ormansızlaştırmayla mücadele ettiklerini devamlı iddia eden markalar, küresel üretim zinciri içerisinde gerekli adımlarımı atmayarak tüketicileri kandırıyorlar” diye konuştu.


Karınca Dış Haberler

 


PAYLAŞ:
    WhatsApp'da Paylaş!   Telegram'da Paylaş!     Yazdır   E-Posta Gönder

Önceki Haber
Bomba yüklü aracın bulunduğu otoparkta bir de bombalı motosiklet varmış
Sonraki Haber
Dansın devrimci tanrıçası: Isodora Duncan