Ana SayfaDünyaTuzhurmatu’da çatışma, ABD’den açıklama: ‘Kerkük’te çatışmaya izin vermeyeceğiz’

Tuzhurmatu’da çatışma, ABD’den açıklama: ‘Kerkük’te çatışmaya izin vermeyeceğiz’

HABER MERKEZİ – Kerkük’e 70 km uzaklıktaki Tuzhurmatu’da Peşmerge ve Haşdi Şabi güçleri arasında çatışma çıktı. Gerginlik sürerken ABD’den ise “Kerkük’te çatışma çıkmasına asla izin vermeyeceğiz” açıklaması geldi.

Irak’ın Salahaddin kentinin Tuzhurmatu ilçesinde dün gece Peşmerge ve Türkmen Haşdi Şabi güçleri arasında çatışma çıktığı belirtildi.

Salahaddin Vali Yardımcısı Muhammed Abdulvahid,  taraflar arasında silahlı çatışmanın Tuzhurmatu ilçe merkezinde başladığını ifade etti.

Abdulvahid, Dedegarib Camisi yakınına yerleştirilen bombanın polis güçleri tarafından etkisiz hale getirilmesi sırasında kimliği belirsiz kişilerce ateş açıldığını kaydetti.

Bölgedeki kaynaklar ise Tuzhurmatu ilçesindeki Kürdistan Yurtseverler Birliği (KYB) teşkilatına dün gece Türkmen Heşdi Şabi güçleri tarafından ateş açıldığını, olayların bunun üzerine çıktığını bildirdi.

Rûdaw’a konuşan KYB’nin Tuzhurmatu Sorumlusu Mele Hasan, “Kürtlerin bulunduğu mahalleye dün gece 2 el bombası atıldı. Ardından Türkmen Heşdi Şabi güçleri KYB teşkilatına ateş açtı” dedi.

Mele Hasan, “Türkmen Heşdi Şabi güçleri tarafından gece boyunca havaya ateş açıldı. Bölgede kaos oluşturmaya çalışıyorlar” diye konuştu.

Peşmerge Güçleri’nin ‘kışkırtmalara mahal vermemek için’ Heşdi Şabi güçlerine cevap vermediği belirtiliyor.

Tuzhurmatu

Irak’ın Selahaddin iline bağlı Tuzhurmatu, Türkmenlerin de yoğun olarak yaşadığı bir bölge.

Kerkük’e 70 km uzaklıkta olan Tuzhurmatu’da yaklaşık 220 bin kişi yaşıyor.

Daha önce Kerkük’e bağlı olan ilçenin yüzde 55’ini Kürtler, yüzde 15’ini Araplar ve yüzde 30’unu da Türkmenler oluşturuyor.


Irak merkezi hükümetinden Kürdistan’a altı talep, Barzani’den çağrı


ABD’den Kerkük açıklaması

Tuzhurmatu’daki gerginlik sürerken ve referandumun ardından Irak merkezi hükümetinin Kerkük’e yönelik askeri tehdidi devam ederken, ABD’den konuyla ilgili bir açıklama geldi.

ABD Savunma Bakanı James Mattis, Kerkük’te yaşananları yakından takip ettiklerini belirterek, “Kerkük’te çatışma çıkmasına asla izin vermeyeceğiz” dedi.

“Önceliğimiz bölgede IŞİD’i yenilgiye uğratmak” diyen James Mattis, şunları söyledi:

Tüm tarafların IŞİD’i yenilgiye uğratması gerekiyor. Bölgede yaşanan karışıklığın akabinde savaşın yaşanmasını istemiyoruz. Kerkük’te yaşananları da önemsiyoruz. Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, yaşananları yakından takip ettiklerini ve kaosun ilerlemesini engellemeye çalıştıklarını söyledi.

Previous post
Tüpraş patlamasına ilişkin 4 kişi tutuklandı
Next post
İki bakanlık 'ülkenin imajı için' devrede: OHAL Komisyonu'na 'Gülmen ve Özakça'yı öne alın' dediler