Ana SayfaGüncelWashington Post’a göre ‘kriz uzun sürebilir’: Türkiye’ye ABD’den daha çok zarar verecek

Washington Post’a göre ‘kriz uzun sürebilir’: Türkiye’ye ABD’den daha çok zarar verecek

HABER MERKEZİ – ABD ile Türkiye arasında ‘vize krizi’ sürerken Washington Post’ta yer alan bir makalede “ABD ile yaşanan krizin uzun sürebileceği ve krizin Türkiye’ye zararının ABD’den fazla olacağı” yorumu yapıldı.

İstanbul başkonsolosluğu çalışanı Metin Topuz’un darbe girişimi soruşturması kapsamında ‘casusluk’ gerekçesiyle 4 Ekim’de tutuklanmasının ardından ABD, Türkiye’den vize başvurularını askıya almış, Türkiye de Amerikalılar için aynı kararı uygulamaya başlamıştı.

İki ülke arasındaki kriz derinleşerek sürerken, kriz ABD basınında da geniş yer buluyor.

Ülkenin saygın gazetelerinden Washington Post’ta yer alan bir analiz haberde ise ‘krizin uzun sürebileceği ve bunun Türkiye’yi ABD’den daha fazla etkileyeceği’ yorumu yapılıyor.

Artı Gerçek’in aktardığına göre Adam Taylor imzasıyla yayınlanan yazıda, özellikle darbe girişimi sonrasında iki ülke arasında gerilen ilişkiler hatırlatılıyor.

AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşmesinde ABD Başkanı Donald Trump’ın “İlişkiler hiç olmadığı kadar iyi” sözlerine rağmen krizin yaklaşmakta olduğunu belirten Taylor, “Açık olan şu ki, bu diplomatik çöküş uzun süredir bekleniyordu ve uzun süre de devam edebilir” diyor.

Erdoğan’ın uzun süredir batı karşıtı tavır aldığını ve bunun iç politikada kendisine avantaj sağladığını belirten Taylor, ancak bunun uzun sürede ters tepebileceğine dikkat çekiyor.

Taylor ‘Elverişli düşmanlar’ başlığını koyduğu yazısını ise şöyle sonlandırıyor:

Kısa vadeli kazançlar diplomatik ağız dalaşının uzun dönemli risklerini maskeliyor olabilir. Türkiye ekonomisi zaten sallantıdayken binlerce Amerikalı ve Türk turist, akademisyen ve iş insanı hayatları zorlaşacak. Erdoğan Batı’dan uzaklaşma söylemi ile flört edebilir ama ilerleyen dönemde bu söylem muhtemelen kendi ülkesine bize olduğundan daha fazla zarar verecek.